Tesla измести Toyota като най-скъпия автомобилен производител в света

Пазарната капитализация на компанията достигна 207,2 милиарда долара

19:28 | 1 юли 2020
Обновен: 19:35 | 1 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesla измести Toyota като най-скъпия автомобилен производител в света, подчертавайки ентусиазма на инвеститорите за компания, която се опитва да трансформира индустрията, разчитаща на двигатели с вътрешно горене повече от 130 години, пише Bloomberg.  

Акциите на Tesla, които поскъпнаха двойно от началото на годината, нараснаха с 3,5% по време на търговията в сряда.  Това направи пазарната капитализация на компанията 207,2 милиарда долара, надминавайки тази на Toyota, която е на стойност 201,9 милиарда долара.  

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пренебрегна или наруши много от установените правила и норми на автоиндустрията през 10-те години, откакто Tesla e публична компания - продаваше автомобили онлайн и сглобяваше превозни средства в Калифорния, където разходите са високи. 

Но въпреки че стойността на компанията расте, разликата между мащаба на Tesla и най-големите автомобилни производители в света се запазва. 

Tesla произведе 103 хил. автомобила през първото тримесечие, или около 4% от близо 2,4-те милиона коли, създадени от Toyota, която си изгради репутацията на достъпен и надежден бранд, подкрепен от иновации в производството в голям мащаб. 

През януари Tesla изпревари Volkswagen и стана втората най-скъпа автомобилна компания в света. Сега тя се оценява на над два пъти повече от германския гигант. 

След като първа създаде хибридните автомобили на газ и ток Prius, Toyota закъсня с преминаването към напълно електрически автомобили и заложи твърдо на горивни клетки. Сега компанията прави поредица от големи инвестиции в електромобили и автономни коли.  

Производителят прогнозира 80% спад на печалбата си през тази година и очаква, че автомобилният пазар ще се възстанови до предпандемичните нива едва през първата половина на следващата година. 

Пазарната капитализация на Toyota включва 14,3% от акциите, които самата компания държи като съкровищни акции, оценявани на 30 млрд. долара. Tesla от друга страна не притежава никакви съкровищни акции, сочат данни на Bloomberg.