Как Tesla успя да увеличи капитализацията си с 48 млрд. долара за седмица?

Акциите на производителя на електромобили поскъпват с 27% от 24 юни насам

21:22 | 2 юли 2020
Обновен: 21:40 | 2 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Автомобилите на Tesla може и да се движат на батерии, но цената на акциите на компанията се подхранва от “силата на разказа”, твърди анализатор, цитиран от Bloomberg. 

Експертът на RBC Capital Markets разглежда причините, с които производителят на електрически автомобили успя да добави около 48 милиарда долара към пазарната си капитализация, засилвайки вълнението около доставките си на автомобили за тримесечието. 

Пазарната капитализация

На 24 юни екипът за връзки с инвеститорите на Tesla сподели различните очаквания на анализаторите за доставките на компанията, като средните прогнози бяха за 70300 бройки. Пазарът определи очакванията като занижени, което доведе до поскъпване на акциите на компанията, допълнително подкрепено от имейли на главния изпълнителен директор Илон Мъск към служителите, които изтекоха в няколко медии. 

До момента, в който Tesla отчете 90650 доставки в четвъртък, акциите ѝ поскъпнаха с около 27% в рамките на седем търговски сесии. За периода компанията повишава повече пазарната си капитализация в сравнение с General Motors или Ford.

Единственият автомобилен завод на Tesla в САЩ беше затворен за шест седмици през тримесечието в опит да се овладее разпространението на Covid-19. Въпреки че продажбите на автомобили са се увеличили с 2,4% на тримесечна база, производството се е свило с близо 20%.

„Въпреки че нашият основен завод във Фримонт беше затворен през по-голямата част от тримесечието, ние успешно засилихме производството обратно до старите му нива“, посочва компанията в изявление, цитирана от Investor.bg.

Изненадващите данни бяха обявени само ден след като Tesla стана най-високо оцененият автомобилен гигант, нареждайки се по пазарна капитализация преди досегашния първенец Toyota Motors.

Сега Tesla търси място за втория си автомобилен завод в САЩ, където ще произвежда своя Model Y и електрическия си пикап.