Най-продаваният електромобил в Европа не е Tesla, а Zoe на Renault

Zoe реализира 38 хил. продажби през първите шест месеца на 2020 г.

15:22 | 24 юли 2020
Обновен: 16:03 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Най-продаваният електромобил в Европа не е Tesla, а Zoe на Renault

Тази седмица Renault изненада с данните за продажбите си всички, които се фокусираха само върху акциите на Tesla. Електромобилът Zoe на френския автомобилен производител надмина Tesla Model 3 в класацията за най-продаван електромобил в Европа през първото полугодие, съобщава Bloomberg.

Този компактен електромобил, чиято цена започва от 32 хил. евро (37 хил. долара), измина дълъг път от 2009 г., когато Карлос Гон, тогавашният изпълнитеен директор на Renault SA, го представи за първи път по време на автомобилното изложение във Франкфурт. Zoe бе рекламиран като идеалния втори автомобил за семейства, който поставя начало на прехода към чисти автомобили. 

С близо 38 хил. продадени електромобила в Европа през първите шест месеца на 2020 г. хечбекът с четири врати надмина по продажби Model 3 на Tesla, електромобила Golf на Volkswagen и Nissan Leaf.

„Автомобилът е един и същ от много време насам, макар и с някои подобрения по отношения на технологиите и дизайна“, каза Фелипе Мунос, анализатор в компанията за изследвания на автомобилна индустрия Jato Dynamics. 

Зое

Zoe се радва на рекордни продажби в Европа за поредна година. Графика: Bloomberg

Ръстът в продажбите на френския електромобил обаче не е толкова учудващ, имайки предвид стимулите за покупка на електромобили във Франция и Германия. Френското правителство предлага 7000 евро за закупуване на електромобил. Германия предлага стимули от 9000 евро за превозно средство.

Интериорният стил Zoe е в черната цветова гама, класически линии и ръчен циферблат за регулиране на температурата.

Когато моделът Zoe бе оптимизиран през миналата година, анализатори коментираха, че той е подобен на първоначалната версия, макар и да има подобрения по отношение на обхвата и мощността, по-добра спирачна система и козметично подобрен интериор.

Докато пандемията от Covid-19 за известно време намали трафика в най-пренаселените градове в света, сега задръстванията по улиците отново се възстановяват. Zoe функционира добре в централните части на градовете поради своята тясна форма и маневреност.

Ръстът от почти 50% на продажбите на Zoe в Европа за първото полугодие бе единственият лъч светлина в иначе негативните данни за продажбите на Renault. Производителят на автомобили, който намалява разходите, получи кредитити, гарантирани от държавата, в размер на 5 млрд. евро, за да преодолее загубите от пандемията.

Дългоочакваният електрически автомобил ID.3 на VW стартира продажбите тази седмица на цена от около 38 хил. евро. А PSA Group рекламира два нови електрически модела - Peugeot 208 и Opel Corsa