В Русия Путин се бори с икономическото въздействие на коронавируса

Пандемията и падещите цени на петрола донесоха сериозно предизвикателство за управлението на руския президент

08:49 | 6 май 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Тази година се оказва една от най-предизвикателните за руския президент Владимир Путин в 20-годишното му управление, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Пандемията от коронавирус, падащите цени на петрола и спадът в доверието към управлението на Путин заплашват да разрушат усилията му да се представя като единствения човек, който може да обедини руския народ и да затвърди значимостта на нацията на световната сцена.

Министър-председателят, който Путин назначи по-рано тази година, Михаил Мишустин, трябваше да ускори изграждането на серия от инфраструктурни проекти. Мишустин обаче е с положителен тест за коронавирус и е хоспитализиран.

Руснаците от години се оплакват от разпадащи се пътища и мостове. Болниците от съветско време страдат от недостиг на лекари, докато много училища са недобре поддържани. План на стойност 400 млрд. долара беше предназначен за инфраструктурата на страната с очаквания да бъдат създадени милиони работни места. Кремъл обаче призна, че намаляващите приходи в бюджета означават, че ще трябва да коригира плановете си.

Национален референдум, който беше насрочен за април и трябваше да одобри конституционните реформи, позволяващи на Путин да удължи престоя си във властта, беше отложен. Парадът за 9 май също няма да се състои.

Анализаторите са съгласни, че неуспехите не заплашват президентския пост на Путин, но те са достатъчни, за да изпробват способността му да издържи на сътресенията.

"Предизвикателството е огромно", каза Алина Полякова, президент и изпълнителен директор на Центъра за анализ на европейските политики във Вашингтон.

Дори само по себе си поевтиняването на петрола е значителен удар за Русия, тъй като петролът и газът съставляват една трета от националния бюджет. В производството и транспорта на тези енергийни резерви и съпътстващата рафинираща промишленост работят около един милион души, което представлява около 1.5% от работната сила в страната.

Рублата е загубила повече от една пета от стойността си спрямо долара тази година, което я прави една от най-зле представящите се валути в света, докато Международният валутен фонд прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 5.5% през тази година - най-стръмният спад от 2009 г. насам.

Но разрастващата се криза в общественото здравеопазване засилва натиска върху руското ръководство в момент, когато то се опитва да спечели подкрепата на хората за промени в конституцията, които биха гарантирали, че Путин ще остане на власт вероятно до 2036 г.

Руският президент е разпоредил да бъдат осигурени мерки за финансова подкрепа на хората, които са най-силно засегнати от пандемията, да се даде отсрочка на малкия и средния месец за корпоративния данък за шест месеца. Путин е предложил и шестмесечен мораториум върху подаване на искания за несъстоятелност срещу задлъжнели компании, докато някои семейства с бебета или малки деца имат право на допълнителна краткосрочна помощ.

Някои критици на управлението в страната казват, че осигуряваната финансова подкрепа е твърде малка или стига бавно до крайните получатели. В интернет се организират десетки петиции с искания за компенсации при загуба на работа и по-големи финансови помощи.

Още в средата на април Путин каза на руснаците, че коронавирусната криза е под контрол. Но оттогава в Русия се наблюдава скок в броя на новите случаи, като се регистрират повече от 10 хил. новозаразени всеки ден в продължение на три поредни дни, което доведе до общо заразени от 155 370 във вторник и 1451 смъртни случаи до момента. Данните са значително по-ниски от тези в САЩ и много европейски държави, но някои лекари поставят под въпрос тяхната точност.

Путин предупреди миналата седмица, че Русия се изправя пред „може би най-интензивния етап в борбата срещу пандемията“. Страната ще е блокирана най-малко до 11 май, като една пета от служителите вече са загубили работата си или са в неплатен отпуск, показва проучване през април на Online Market Intelligence.

Рейтингите на одобрението за отговора на руското правителство на кризата вече са под 50%, става ясно от проучване от миналия месец на независимия Levada Center.