Военната авантюра на Русия в Сирия се оказа голямо главоболие за Путин

За първи път Кремъл отправя критики в публичното пространство срещу сирийския лидер Башар Асад

12:48 | 3 май 2020
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Липсата на търпение от страна на президента на Русия Владимир Путин по отношение на сирийския лидер Башар Асад става все по-очевидна. Това е така, тъй като според Кремъл Асад не се оказва достатъчно благодарен за оказваната от Москва подкрепа за оставането му на власт, пише Bloomberg в свой анализ.

В момента Путин се чувства притиснат от срива в цените на петрола и разпространението на коронавируса в страната. Ето защо руският президент няма търпение да бъде сложен край на военните операции в Сирия и да обяви победа. Поради това Путин настоява Асад да покаже по-голяма гъвкавост в преговорите със сирийската опозиция, за да се стигне до политическо решение на дългогодишни конфликт, твърдят анонимни източници на Bloomberg, запознати с преговорите.

Асад категорично отказва да прави отстъпки пред опозицията, въпреки че в замяна може да получи по-широко международно признание или дори финансова помощ за милиарди долари за възстановяването на страната от войната. Но именно тази позиция отключи остра реакция от страна на Москва.

„Кремъл трябва да се оттърве от това сирийско главоболие“, казва Александър Шумилин, бивш руски дипломат, който управлява държавния Център за политически изследвания в Близкия изток и Европа. „Проблемът е свързан конкретно с Асад и антуража му“, допълва той.

Раздразнението на Путин и упоритостта на Асад подчертават голямата дилема пред Русия. И двете страни знаят, че няма алтернатива на сирийския лидер, чрез която Москва да запази влиянието си в региона. Путин се възползва от успешната военна интервенция на Русия в Сирия през 2015 г., за да възстанови руското влияние от ерата на Съветския съюз в Близкия изток. Ето защо сега Русия е ключов фактор в региона, докато Асад се стреми да балансира между Русия и Иран, която също оказва стабилна военна подкрепа за сирийския лидер.

Също така Асад се възползва от военната и дипломатическа сила на Русия, за да възпрепятства опитите на Турция да разшири присъствието си в Северна Сирия, където в някои региони все още има останали бунтовници. А голямата цел на Асад е именно да възстанови контрола си в цялата страна с помощта на Путин.

Открити критки

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Путин да е недоволен от решението на Асад да не прави никакви компромиси по отношение на опозицията в преговорите за намирането на политически изход от конфликта.

Зад завесите Русия притиска Асад от 7 години, засега без успех. Целта на Москва е да накара Асад да се съгласи поне на малки политически отстъпки, така че да получи одобрението на ООН за провеждането на избори през 2021 г. Но за първи път критиките на Кремъл са все по-открити.

Една от руските медии, която е свързана с милиардера Евгений Пригожин, известен като „Готвачът на Путин“, публикува статия, която уличава Асад в корупция. Освен това са цитирани социологически проучвания, които показват, че електоралната подкрепа за Асад е едва 32%.

Не след дълго статията бе изтрита. Но впоследствие Руският съвет по международни отношения, който е създаден от Кремъл, отправи остри критики срещу властта в Дамаск. От института обвиняват сирийското правителство, че е недалновидно и няма гъвкав подход за приключването на конфликта.

„Ако Асад откаже да приеме нова конституция, сирийският режим ще бъде поставен в сериозен риск“, коментира Александър Аксеньонок, вицепрезидент на института.

„Путин счита Асад за инатлив политик, който го е разочаровал. Путин използва свързаните с Пригожин медии, за да изрази своето огорчение. Все пак сирийският президент не може да бъде изоставен, защото няма друг толкова важен съюзник на Русия в Сирия“, твърди високопоставен политик от руското правителство, пожелал да запази анонимност.