Русия въвежда икономически стимули за над 13 млрд. долара

Част от мерките ще са за заплатите на служителите от засегнатите от коронавируса фирми

19:11 | 10 април 2020
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Правителството на руския президент Владимир Путин планира да увеличи драстично стимулите в подкрепа на икономиката на страната, която се насочва към рецесия, съобщава Bloomberg.

Правителството ще разпредели 1 трлн. рубли (13.5 млрд. долара), твърдят запознати с плана източници на Bloomberg, които са пожелали да запазят анонимност. Някои от средствата ще са за субсидирането на заплатите на служителите от фирми, които са засегнати от ограничителните мерки за овладяването на разпространението на коронавируса.

Икономическите мерки ще получат финансиране от увеличените заеми, а не от държавния фонд на Русия за 165 млрд. долара, твърди един от източниците. Говорител на правителството отказа да даде коментар по темата.

Планът е ясен сигнал, че Путин планира да се присъедини към останалите световни лидери в увеличаването на разходите, за да се избегне дълбока рецесия. Притесненията, че цените на петрола ще останат на ниски нива още дълго време, след като отчетоха спад от близо 50% от началото на годината досега, накараха властта в Москва да бъде предпазлива относно отпускането на финансиране въпреки засилващия се натиск от страна на бизнеса и икономисти.

През последните седмици редица фирми настояват правителството да разшири икономическите мерки. Няколко профсъюза предупредиха, че недостатъчните стимули могат да доведат до масова безработица, фалити и силен икономически спад.

Руската централна банка изчисли, че заповедта на Кремъл повечето руснаци да работят от вкъщи е изтрила между 1.5% и 2% от икономическия растеж през тази година. Междувременно държавният бюджет се актуализира, за да се подготви за цени на петрола от 20 долара за барел.