Путин удължи карантината в Русия, по брой на заразените страната задмина Китай

Умората от дистанцирането, подобряването на времето и предстоящите дълги почивни почивни дни може да подложат на изпитание волята на хората

20:15 | 28 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин нареди гражданите да останат в режим на социална изолация до 11 май, след като общият брой на заразените с коронавирус в страната надмина този в Китай, предава Bloomberg.  

"Успяхме да забавим епидемията. Пикът все още не е достигнат. Изправени сме пред най-интензивния етап на борбата срещу епидемията", каза Путин по време на видеоконференция във вторник.   

Той също така нареди на правителството да подготви план за постепенно премахване на ограниченията още от 12 май, и каза, че министрите трябва да изготвят допълнителни програми за подкрепа на икономиката.  

“Разхлабването на мерките срещу епидемията няма да се случи изведнъж”, заяви президентът.  

Строгите ограничения в Москва и в други големи градове забавиха ежедневния ръст на заболеваемостта в цялата страна до под 10% през последната седмица.  

Въпреки това, умората от дистанцирането, подобряването на времето и предстоящите дълги почивни дни може да подложат на изпитание волята на хората.  

В интервю за държавната телевизия в неделя ръководителят на руската служба за обществено здравеопазване Анна Попова нарече празниците "основен риск", който може да доведе до ръст в броя на заразените. Руснаците традиционно се стичат по паркове и обществени пространства за празници като Деня на труда и Деня на победата на 9 май.  

Москва, която изисква дигитален пропуск за всичко друго, освен за разходки в близост до домовете на жителите, е сред най-изолираните големи руски градове.  

Поне една четвърт от руските региони планират да създадат подобна система, съобщи Министерството на съобщенията миналата седмица.  

Броят на заразените в Русия нарасна със 7,4% през последния ден до 93 558, като надмина този в Китай в понеделник.