Китай няма да се справи сам с икономическата криза

Преодоляването на коронавируса за момента от страна на втората най-голяма икономика в света не е причина за подранил оптимизъм

15:11 | 29 март 2020
Обновен: 19:57 | 5 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Тези дни в столицата на Китай, Пекин, животът навлиза в обичайното си ежедневие. Практически в реално време може да се наблюдава как един след друг ресторантите в 20-милионния град отварят, влаковете в метрото се пълнят и хората отново излизат на улиците - някои без маска на лицето. Четири поредни дни никой в страната, включително в Ухан, не е бил заразен с коронавирус, съобщава Националната здравна комисия. Твърди се, че няколкото десетки нови случая на болестта в Китай са от туристи от чужбина, пише за германското издание Die Zeit анализаторът Фабиан Кречмер.

"Ако тенденцията се запази, Китай скоро може да е свободна от коронавирус зона, а Комунистическата партия може да обяви историческа епидемиологична победа. Независимо от това, успехът за втората най-голяма икономика в света не е причина за преждевременния оптимизъм – точно обратното", пише Кречмер в анализа си.

"Заболяването ще продължи да застрашава китайците, то може да се повтори отново по всяко време", заяви Йорг Вутке, председател на Европейската търговска камара в Пекин. Икономистът, който живее в Китай от 90-те години на миналия век, вече е провел проучване сред 577 европейски компании, членове на камарата, в края на февруари. 25% от тях очакват спад от поне 20%.

Die Zeit съобщава, че началото на миналата седмица статистическата служба на Пекин публикува за първи път икономически данни за януари и февруари. Според тях вътрешното индустриално производство е спаднало с 13,5%, а инвестициите в дълготрайни активи - с една четвърт. Историческият спад също показва как Комунистическа партия, която регистрира икономически подем, жертва своите приоритети за борбата с вируса. Данните отчитат, че ръководството определено трябва да се сбогува с 5-процентовия растеж, генериран през годината.

"Президентът Си Дзинпин все повече изисква икономиката да бъде подсилена. Трайната рецесия според него би могла да придобие още по-големи измерения. Безработицата може да отключи социално недоволство, което правителството иска да предотврати на всяка цена. В същото време загубата на приходи, особено за обикновените служители, означава, че са налице по-малко икономически ресурси за здравно осигуряване и медицинско лечение", отбелязва авторът.

"Като цяло икономиката в някои части на страната се възстановява сравнително добре, особено в южната част. В цялата страна над три четвърти от всички големи компании възобновяват дейност. На официалните данни от провинциите обаче не може да се има пълно доверие. Проучване на списание Caixin, чието съдържание е с малко по-критичен характер, показва, че много фабрики и компании денонощно оставят включени светлини и климатични системи. А в действителност някои от офисите и производствените линии са незаети", пояснява германското издание.

"Въпреки резкия спад икономическите лидери в Китай все още не са решили да намаляват лихвите, което учудва и повечето експерти. Едва през февруари централната банка намали лихвения процент от 4,15% на 4,05%, за да помогне на средните и малките компании, да им даде по-изгодни условия да се справят с кризат, чрез вземане на евтини заеми".

Факт е обаче, че секторът на услугите и особено на автомобилната индустрия в Китай са силно засегнати от спада. Свиването за автомобилната индустрия сега може да бъде до 7%, сочат прогнози.

Затова в Европа се говори много за зависимостта на местните компании от Китай. Кризата, породена от коронавируса, обаче показва, че обратното също е вярно: "Китай е изключително зависим от нашите високи технологии", казва Йорг Вутке. Полупроводниците, разработени в Китай, се доставят от Южна Корея. Машините за производство идват от Швейцария, химикалите от Германия, а висококачествените фармацевтични продукти от САЩ. Китай е "силно отхвърлен от разделящата се глобална икономика", допълва Вутке.

Кречмер подчертава, че през февруари при осемте най-големи контейнерни пристанища в страната износът на стоки е намалял с почти 20% в сравнение с предходната година. Сега, когато логистичните ограничения на Китай постепенно се облекчават, в другия край на Евразийския континент могат да възникнат задръствания от стоки. Френската логистична компания CMA CGM казва в изявление: "С подобряването на ситуацията в Азия, особено в Китай, на други места са предприети нови мерки за защита на здравето на нашите служители. Във Франция всички служители понастоящем работят само от вкъщи до второ нареждане".

Die Zeit обобщава, че според много икономисти пандемията дава още един урок - сътрудничеството и солидарността са по-важни от всякога. „Трагичното е, че вместо това светът се разминава все повече“, казва Йорг Вутке. Това важи най-вече за двете световни сили Китай и САЩ. Наскоро американското правителство ограничи броя на служителите на китайските държавни и пропагандни медии в САЩ, а Пекин след това отстрани кореспондентите на три големи американски вестника. Китайските посланици и говорители на правителството разпространяват конспиративни теории, че коронавирусът идва от САЩ. Американският президент Доналд Тръмп пък го нарече „вируса на Китай“.