Bloomberg Economics: Рецесията е гарантирана, възстановяването – може би

Стабилизирането през втората половина на годината ще зависи много от способността на страните да осигурят достатъчно стимули за компенсиране на загубите

12:35 | 23 март 2020
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Гарантирано е, че световната икономика ще навлезе в най-лошата си рецесия след финансовата криза през първата половина на тази година, като би трябвало през следващите месеци да последва възстановяване, но то не е сигурно, смятат анализаторите от Bloomberg Economics.

„Има много път да се извърви, за да се възстанови глобалният растеж, след като разпространението на коронавируса ще свие силно растежа през първата половина. За сега прогнозираният спад на БВП за цялата година е 0.2%“, посочва в доклад главният икономист Том Орлик. Според него стабилизирането през втората половина на годината ще зависи много от способността на страните да поставят вируса под контрол и да осигурят достатъчно стимули за компенсиране на загубите.

От Bloomberg Economics прогнозират, че икономиката на САЩ ще се свие с 0.5% през 2020 г., а тази на еврозоната – с 2%. За китайската икономика се очаква растеж с 1.4% след свиване с 11% през първото тримесечие, въпреки че това предполага възстановяването да започне през второто тримесечие, когато глобалното търсене е малко вероятно да осигури голяма подкрепа.

„Важно да се има предвид, че за разлика от финансовата криза в Азия, голямата финансова криза или кризата с европейския държавен дълг, настъпващото свиване не е отражение на основните икономически дисбаланси. Когато разпространението на вируса приключи, това означава, че има надежда растежът бързо да се възстанови“, посочва още Том Орлик.

Анализаторите смятат, че за да се избегне по-продължителен спад централните банки трябва да бъдат агресивни в предоставянето на стимули и да предотвратят финансовия стрес да се превърне в дългова криза.

„Но правителствата също трябва да осигурят големи разходи, за да помогнат на загубилите работата си и да предотвратят фалити, каза още Орлик. По неговите думи рискът в момента е политиците да правят твърде малко и да го правят бавно.