Кризата около коронавируса може да свие БВП на Германия с 5%

Към момента официалните прогнози на Берлин са за икономически растеж от 1.1%

18:20 | 22 март 2020
Снимка: Stuart Franklin
Снимка: Stuart Franklin

Германската икономическа и социална криза се задълбочава, след като правителството прогнозира коронавирусната пандемия да доведе до най-голямото свиване на брутния вътрешен продукт от над десетилетие, съобщава Bloomberg.

Според финансовото министерство на Германия икономиката може да се свие с 5% тази година, твърдят запознати  източници. Към момента официалните очаквания са за ръст от 1.1%, което би значело най-голямото свиване от финансовата криза насам.

Вътрешните прогнози са използвани, за да изчислят какво ще коства допълнителният бюджет от 156 млрд. евро, който финансовият министър Олаф Шолц планира да представи тази седмица.

Икономическият министър Петер Алтмайер ще разговаря с водещите германски икономисти в идните дни за оценяване на влиянието на вируса върху растежа. Берлин планира да обнови прогнозите си в края на април, но дискусиите вече са започнали.

Германската икономика се изправя пред риска от най-голямото свиване от над десетилетие. Графика: Bloomberg 

На фона на задълбочаващата се криза около коронавируса германският канцлер Ангела Меркел е в противоречие с някои провинции на страната относно това как трябва да се ограничи разпространението на коронавируса.

Канцлерът е против цялостното затваряне на Германия, тъй като се опасява, че подобна мярка може да предизвика недоволство, твърди източник, запознат с мисленето ѝ.

Меркел проведе видео конференция с лидерите на 16-те германски провинции в неделя следобяд за установяването на по-координиран отговор. Берлин и Хамбург имат по-облекчени рестрикции към гражданите, отколкото Бавария и Саарланд. Притеснението на германския лидер е, че неединните мерки биха подтикнали хората да мигрират между областите в търсене на повече свободи.