Риториката на Меркел - от предпазлива до категорично съпричастна

В речта си за коронавируса германският канцлер успя да приложи изкуството на кризисната комуникация, пише германски анализатор

15:00 | 21 март 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Периодът на канцлерството на Ангела Меркел беше може да се определи като години на системна лаконичност. Нито имаше изказване за промяната на нагласите след аварията във Фукушима през 2011 г., нито такова относно отстъплението от атомна енергетика. Но речта ѝ относно коронавируса я представи в нова светлина, пише за Die Zeit германският журналист Бернхард Пьорксен.

"Очевидно образа на отказ от емоции на Ангела Меркел се пропуква. Сега по повод коронавируса тя произнесе реч пред нацията, която беше различна, емоционална и съпричастна, очевидно загрижена за драматизма на събитията и все пак с голяма и ясна сила", се посочва в коментара на германската медия. 

"Само чрез истинска, освободена от задръжки реч, лидерите стават по-разпознаваеми в мотивите и апелите си към другите", твърди анализаторът.

В речта си разпространението на коронавируса Ангела Меркел говори за своите преживявания в ГДР и колко тъжно е да трябва да ограничи свободата на движение на хората, за да се намали процентът на зараза и да се спасяват животи. Тя благодари на лекарите, медицинските сестри в болниците, но и на тези, които в момента обслужват на касите в супермаркетите. Меркел информира за настоящата ситуация, както и за нивото на познанията на вирусолозите. Меркел призова за разум в обществото. 

"Ние сме демокрация", отсича Меркел, допълвайки, че не се живее по принуда, а от споделено знание и участие. Според нея това е историческа задача, която може да бъде разрешена само в задружие.

"Сигурни сме, че ще преодолеем тази криза, но в какъв размер ще бъдат жертвите, колко близки ще загубим, много от тях са сред нас - сега можем решително да реагираме помежду си. Можем да приемем настоящите ограничения. Ситуацията е сериозна и с неясен край", подчерта тя.

Пьорксен уточнява,  че си струва да се анализира за момент настоящата ситуация, за да се възприеме речта на канцлера като шедьовър на кризисната комуникация. 

Според позицията на германския анализатор Меркел е успяла да приложи изкуството на кризисната комуникация чрез необичайна за себе си риторика. В речта си по думите на Пьорксен тя съчетава съзнателно опасност, императивност с необходимата доза предпазливост, служейки си с мимики и жестове. "Не говори с банални изрази, но поднесе информацията категорично и ясно. Тя предупреди, но не предизвика паника", допълни той.

"В допълнение към приказната риторика трябва да има и такава за новата реалност. Но политическата реч може да зададе тон, тя може да приобщи към солидарност. И може да покаже какво е в крайна сметка важно: защитата на тези, които безрезервно се нуждаят от нея сега и през следващите седмици и месеци", обобщава Die Zeit.