Лидери по време на криза

Следващите месеци ще са сериозен политически тест за редица правителства заради разпространението на коронавируса

14:04 | 13 март 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Влиянието на коронавируса е с широк обхват. Училища, барове, и ресторанти са затворени, а спортни събития и такива от друг характер са отменени. Дори „Бродуей“ затвори заради вируса. А цяла Италия е поставена под карантина и така се превърна в държава призрак, обобщава Bloomberg.

Правителствата и централните банки в Европа спорят как да ограничат ударите върху икономиката. Все повече политици са пряко засегнати от коронавируса и поради това хората искат да видят действия, които вдъхват спокойствие.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо е под карантина, тъй като съпругата му е заразена с вируса. Междувременно бразилският президент Жаир Болсонаро е подложен на тестове, за да се установи дали е болен с коронавирус. А секретарят му по комуникациите, който преди дни се срещна с американския президент Доналд Тръмп, е с положителна проба.

Също така редица политически фигури в Иран не просто се заразиха с вируса, а бяха сред смъртните случаи. Председателят на една от управляващите партии в Италия също е с положителна проба, както и един от министрите на Австралия.

Сред предизвикателствата, пред които тези и други лидери се изправят, е как да комуникират ефективно във време на криза, когато има множество слухове в социалните мрежи, а паниката води до масово изкупуване на стоките от супермаркетите.

Широката политическа активност също е засегната, като многостранните срещи са отменени или се провеждат виртуално. Представителите на Великобритания и Европейския съюз няма да се срещнат на преговорите за Brexit в Лондон, които бяха насрочени за следващата седмица. Германският канцлер Ангела Меркел отложи конгреса на Християндемократическия съюз, на който трябваше да бъде избран нов председател.

Пандемията променин и кандидат-президентските кампании на Джо Байдън, Бърни Сандърс и Доналд Тръмп, като надпреварата в САЩ навлиза в ключова фаза. Байдън и Сандърс ще се изправят в първи дебат директно един срещу друг, който ще бъде без публика заради страховете от разпространението на коронавируса. Дебатът, който ще се проведе в неделя в Аризона, ще се излъчва онлайн.

Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече стават и предизвикателствата. Следващите месеци може да са такъв тест за лидерите, какъвто никога не са си представяли.