Извънредно положение у нас до 13 април заради коронавируса

Парламентът подкрепи единодушно предложението на кабинета

11:38 | 13 март 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът обяви извънредно положение за територията на цялата страна от 13 март до 13 април заради пандемията от коронавируса. Предложението беше подкрепено единодушно от 201 народни представители.

Kъсно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб.

До ситуацията се стигна, след като само за вчерашния ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23, припомня Investor.bg.

Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея.

Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

Депутатите бяха запознати от председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски с актуалната обстановка.

Има три гнезда, които нямат нищо общо един с други – София, Плевен и Монтанско.

„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина. При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години затвор, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес. „Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти. „Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.

За по-малко от два месеца силно заразният коронавирус е пропътувал от епицентъра си в Ухан, Китай, до най-малко 108 държави, разболявайки 119 хил. души и убивайки над 4200 души.

Правителствата навсякъде по света се борят с ограничаване на болестта, блокирайки границите и затваряйки големи части от икономиките си.