Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Заведения у нас очакват фалити и съкращения заради кризата около коронавируса

Павлин Петров, Българска асоциация на заведенията, Бизнес старт, 13.03.2020

08:35 | 13 март 2020
Павлин Петров, Българска асоциация на заведенията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Павлин Петров, Българска асоциация на заведенията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваното затварянето за заведения, барове и нощни клубове заради коронавируса у нас заплашва сектора с фалити. Служителите на голяма част от обектите ще бъдат пуснати в отпуски, възмножно е да има множество съкращения. Зависи докога ще продължи ситуацията. Това каза Павлин Петров, Българска асоциация на заведенията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Според Петров мерките в България са адекватни на фона на ситуацията по света. Той обаче отбеляза, че е необходима подкрепа на държавата и изготвяне на план между нея и бизнеса за излизане от кризата в бранша, която според госта ще продължи най-малко 6 месеца.

“Ситуацията е прясна, още е рано да говорим за предстоящия летен сезон”, коментира Петров. Той добави, че отлив на туристи вече има, множество резервации са отказани.

Гостът отбеляза, че заведенията у нас вече са предприели необходимите мерки, които са били факт и преди коронавируса - помещенията се дезинфекцират, персоналът се проверява, а в повечето от тях вече има и дезинфектанти на всяка маса.

“Рано е да кажем колко ще струва кризата на бизнеса... Проблемът е много сериозен и трябва да бъде решен заедно с държавата”, каза още гостът.