В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мерките на централните банки и правителствата не успяват да успокоят инвеститорите

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 13.03.2020

13:04 | 13 март 2020
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настроенията на международните пазари са драматични през тази седмица. Инвеститорите се опитват да си осигурят ликвидност и пари в брой. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Картината на пазарите беше изключително динамична през цялата седмица. На Wall Street видяхме края на 11-годишния бичи пазар, търговията беше прекъсвана 2 пъти през седмицата за по 15 минути, имаше безпрецедентна разпродажба на рискови активи”, посочи Иванова.

Тя коментира и реакцията на европейските борси след заседанието на Европейската централна банка в четвъртък.

“Инвеститорите в Европа възлагаха надежди, че ЕЦБ ще успее да овладее настроенията, но това не се случи. Не беше предприет ход по отношение на пониженията на лихвите, а имаше такива очаквания”, обясни Иванова.

“Инвеститорите очевидно не вярват на правителствата и централните банки, че мекрите, които взимат, са достатъчни, за да предотвратят бъдеща рецесия”.

Гостът отбеляза, че едно от разочарованията на пазарите е по отношение на липсата на подробности за мерките от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

“След изказването на Тръмп, че забранява пътуванията от Европа до САЩ, цената на петрола се понижи рязко. Спадът е от 22% за седмицата”, отбеляза Иванова.

Тя коментира и понижението в очакванията на Организацията на страните износителки на петрол за търсенето през тази година.

“Очаква се следващата година щатските производители на петрол за пръв път от 2016 г. да свият производството”, каза още Иванова.

“Предвид случващото се - пандемията от коронавируса, притесненията около търсенето и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, едва ли цените на петрола ще тръгнат в посока нагоре”.

Според госта разочароващото представяне на златото като актив убежище се дължи на факта, че инвеститорите инвеститорите търсят ликвидност, кеш.

“Високата цена на долара прави златото неатрактивно за трейдърите в други валути”, каза още Иванова.