Търговията на Wall Street беше прекъсната за 15 минути за втори път тази седмица

След отварянето на щатската борса основните индекси продължиха да потъват

16:17 | 12 март 2020
Обновен: 16:17 | 12 март 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Сривът на глобалните пазари на акции се задълбочи, след като реакциите на САЩ и европейските политици на влошаващото се разпространение на коронавируса разтревожиха инвеститорите. За сметка на това ръст има при активите, считани за убежище, съобщава Investor.bg.

Американските акции от по-широкия индекс S&P 500 се сринаха в началото на сесията в четвъртък с 6,7%, заплашвайки да задействат системата за прекъсване на търговията на NYSE, който спира търговията за 15 минути, ако спадът достигне 7%. Минути след 15:40 ч. това ниво бе достигнато и борсовият оператор спря търговията. При Dow Jones Industrial Average понижението е от 7,4%, или 1 732 пункта, което е предпоставка за нов „кървав борсов ден“.

Това е вторият случай в рамките на настоящата седмица, при който има временно прекратяване на американската търговия в резултат на надвишаване на заложения ценови лимит. 

В понеделник сесията беше спряна за 15 минути реална търговия на Wall Street, след като и трите основни фондови индекса се сринаха с повече от заложения от борсата лимит от +/- 7%. Тогава широкият индекс S&P 500 се срина със заложения от Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) ценови лимит от +/- 7%, което доведе до автоматично спиране на сесия на търговия за 15 минути.

Забраната на пътувания на президента Доналд Тръмп и бързите фискални мерки предизвикаха поредния срив на рисковите активи, докато Европейската централна банка не успя да прекъсне борсовия спад, след като остави непроменени лихвите, въпреки че временно увеличи програмата си за количествено облекчение и предприе стъпки за повишаване на ликвидността.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви мерки за справяне с епидемията от коронавирус в обръщение в сряда вечерта, които включват забрана за пътуване от Европа към САЩ за следващите 30 дни.