Търговците на дребно отменят поръчки за облекла от Бангладеш за 1 млд. долара

Около 347 завода за облекла в Бангладеш се сблъскват с отменяне на поръчки

10:34 | 23 март 2020
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Европейските и американските купувачи, включително най-голямата верига на западноевропейския пазар за търговия с дрехи и стоки за дома Primark, отмениха поръчки за облекла от Бангладеш на стойност 1 млрд. долара, тъй като разпространението на коронавируса навреди сериозно на търсенето, съобщава Bloomberg.

Около 347 завода за облекла в Бангладеш се сблъскват с отменяне на поръчки, обяви Асиф Ибрахим, директор на Асоциацията на производителите и износителите на облекла в Бангладеш.

Докато Бангладеш, най-големият износител на дрехи в света след Китай, е сравнително пощаден от пандемията с 27 установени заразени, то анулирането на поръчки може да засегне тежко икономиката на страната. В заводите за производство на облекла работят 4 милиона души, а индустрията представлява 13% от брутния вътрешен продукт на южноазиатската страна.

„Призовавам всички да преминем през кризата заедно, нека производството да продължи. В случай на необходимост можем да приемем разсрочено плащане“, заяви Рубана Хук, представител на износителите в Бангладеш.

Анулирането на поръчки ще има негативен ефект за страната, която се очаква да постигне стабилен икономически растеж от над 7% за пета поредна година според прогнози на Международния валутен фонд отпреди разпространението на коронавируса.

Primark използва клауза в договорите си за форсмажорни обстоятелства, за да анулира поръчки, съобщи британското издание Sunday Times, позовавайки се на главния изпълнителен директор на компанията. Primark има 376 магазина в 12 държави.

„Бангладеш разчита основно на Европа и САЩ за своя износ, като търсенето вероятно ще се забави рязко“, смятат от Moody’s Investors Service. Според агенцията обаче шокът ще е временен, като веригите за доставки и търсенето ще започнат да се възстановяват по-късно тази година.

Забавянето в САЩ и Европа може да забави целта на Бангладеш да удвои износа си до 72 млрд. долара до 2024 г.