Как най-богатият човек в Азия подкрепя глобалната борба с Covid-19?

Джак Ма обяви в Twitter поредното дарение на предпазни маски и тестови комплекти

07:54 | 23 март 2020
Собственикът на Alibaba Джак Ма. Снимка: Marlene Awaad
Собственикът на Alibaba Джак Ма. Снимка: Marlene Awaad

Джак Ма, най-богатият човек в Азия, обеща да дари 1.8 млн. предпазни маски и 210 хил. тестови комплекта за коронавирус на някои от най-бедните нации на континента, съобщава Bloomberg.

Ма също така обеща да изпрати 2 млн. маски и 400 хил. теста и други средства за помощ до 24 южноамерикански страни. “Ще побързаме”, написа собственикът на Alibaba в пост в Twitter.

Ма се присъедини към социалната мрежа миналата седмица, публикувайки снимки от самолет на China Eastern Airlines, превозващ кутии с тестове за коорнавирус и предпазни маски, предназначени за дарение в САЩ.

"Всичко най-добро на нашите приятели в Америка", написа Ма в Twitter.

В новия си профил Ма определи себе си като "учител, филантрол, предприемач" и събра над 122 хил. последователи за по-малко от ден. 

Преди това неговите филантропски групи (сред които Jack Ma Foundation и Alibaba Foundation) изпратиха помощи за борба с вируса на Япония, Итан и Италия и хиляди тестови комплекти и маски на страните в Африка.

В събота Ма каза, че Афганистан, Бангладеш, Камбоджа, Лаос, Малдивите, Монголия, Мианмар, Непал, Пакистан и Шри Ланка ще получат предпазни костюми за медиците си, вентилатори и термометри.

В неделя той обяви, че в Южна Америка ще бъдат изпратени 104 вентилатора, които ще подпомогнат усилията на лекарите в страни като Бразилия, Куба, Еквадор и Перу.

Глобалният недостиг на основна медицинска и защитна екипировка се отрази дори на най-развитите икономики, като губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че са необходими повече „вентилатори, вентилатори, вентилатори“, които да помогнат на САЩ да се справят с очаквания брой заразени, които ще се нуждаят от лечение.