Китайската централна банка прогнозира бързо икономическо възстановяване

Производствената активност в азиатската страна се възстановява, но все още остава далеч от обичайните нива

14:20 | 22 март 2020
Обновен: 15:14 | 4 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската икономика бързо ще се върне към потенциалния си темп на растеж и предстои значително подобрение през следващите три месеца, заяви представител на централната банка на страната в неделя, цитиран от Bloomberg.  

“Икономическите индикатори вероятно ще покажат подобрение през второто тримесечие и китайската икономика ще се завърне към потенциалното си производствено ниво доста бързо”, заяви заместник-гуверньорът на китайската централна банка Чън Юлу пред репортери в Пекин.

Чън потвори предишните обещания за запазване на стабилен кредитен растеж, като коментира целевия подход на централната банка за облекчаване, но не обяви нови стимули.

Китай беше засегнат сериозно през февруари от коронавируса и предприетите мерки за ограничаване на разпространението му, тъй като карантините и ограниченията за движение на хора и стоки в страната затвориха временно множество производства.

Въпреки че активността се възстановява, тя все още не е на обичайните нива, като множество компании очакват допълнителни спадове на износа, тъй като коронавирусът се пренесе в останалата част от света.

“Въз основа на данните за плащанията, депозитите и заемите за март, китайската реална икономика се подобрява, донякъде поради по-ранните целенасочени парични политики”, заяви Чен. Той добави, че Китайската централна банка ще продължи да насочва финансиране към частните и малки фирми, както и към тези, които са значително засегнати заради веригите на доставка.

Китай отчете ниво на безработица от 6.2% през март, сигнализирайки за възможно бъдещо понижение на потреблението.

Китайският юан ще се задържи на ниво от около 7 юана за долар”, смята Чен.