Глобалната икономика показва признаци на възстановяване

Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха сесията в понеделник на поредните си рекорди за тази година

12:30 | 17 декември 2019
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Глобалната икономика се изправя на крака в известна степен, като развитието на търговските отношение между САЩ и Китай предлага известен комфорт, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Бизнес активността в САЩ се подобри до петмесечен връх през декември, показа ново проучване в понеделник, а потребителските разходи и индустриалното производство в Китай се ускориха през ноември.

Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха сесията в понеделник на поредните си рекорди за тази година. Европейският показател Stoxx Europe 600 пък достигна четиригодишен връх, въпреки че новите данни показват, че континентът остава в ситуация на слаб растеж.

Последните икономически данни дойдоха, след като САЩ постигнаха ограничена търговска сделка с Китай и сключиха търговска сделка с Мексико и Канада.

Междувременно законодателите в САЩ се договориха да няма прекъсване в работата на правителството до септември. Резултатите от изборите във Великобритания също намалиха несигурността за това как и кога страната ще напусне Европейския съюз. Федералният резерв миналата седмица, от своя страна, заяви, че ще спре с понижението на лихвите, което предполага, че икономиката се стабилизира.

„Виждаме умерен икономически растеж през 2020 г.“, каза Скот Браун, главен икономист в инвестиционната компания Raymond James. По неговите думи рисковете вече са в посока надолу.

Данните, публикувани в понеделник от Китай показаха, че промишленото производство за ноември е нараснало с 6.2% спрямо година по-рано, като се ускорява от 4.7% през октомври. Продажбите на дребно в Китай са се повишили с 8% през ноември на годишна база в сравнение със 7,2% увеличение през октомври.

След публикуването на данните икономистите от UBS и Oxford Economics повишиха прогнозите си за китайския икономически растеж през 2020 г. до 6% в сравнение с по-ранните прогнози за ръст от 5,7%.

През последните месеци световната икономика е стабилна, въпреки че се очаква глобалният растеж да се забави до 3% за 2019 г. - най-бавният темп на растеж след икономическата криза, заявиха от Международния валутен фонд през октомври. МВФ очаква подобрение през следващата година, оценявайки глобалния растеж през 2020 г. на 3,4%.

„Все още има значителни рискове за намаляване на тази прогноза“, коментира директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева през миналата седмица.

Междувременно икономиката на еврозоната продължава да флиртува със стагнация. Проучванията на мениджърите по поръчките за региона в понеделник посочиха спад в експортно-ориентирания производствен сектор през декември, компенсиран от малко по-силно разрастване в по-зависимия от вътрешното търсене сектор на услугите.

Икономистите на Европейската централна банка миналата седмица понижиха прогнозата си за икономически растеж за следващата година до само 1,1%.

Във Великобритания проучването на мениджърите по поръчките показа още един месец на намалява бизнес активност . В Япония подобно проучвания също посочи, че стагнацията продължава през декември.