Паундът спринтира в края на 2019 г. като най-добре представящата се основна валута в света

Има обаче още препятствия за продължаване на ралито през следващата година

10:15 | 14 декември 2019
Обновен: 23:03 | 5 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската лира спринтира в края на 2019 г. като най-добре представящата се валута в света, но все още има много препятствия за продължаване на ралито през следващата година, пише в свой анализ Bloomberg.

Два от големите риска за инвеститорите вече са намалели – Борис Джонсън извоюва победа на изборите и има договорена сделка на фаза едно между САЩ и Китай. Въпреки че напреден план седи и фактът, че Джонсън все още трябва да договори търговско споразумение за Brexit с Европейския съюз.

„В краткосрочен план в световен мащаб изглежда, че всичко върви както трябва – никой не би могъл да очаква по-добро развитие“, коментира Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex.

Паундът, който поевтиняваше заради рисковете около Brexit, скочи най-много от 2017 г. насам след резултатите от изборите, но въпреки това намали наполовина преднината си до 1,33 долара до края на деня в петък. За да бъдат достигнати най-бичите прогнози на Morgan Stanley и HSBC Holdings за по-нататъшно увеличение в стойността на лирата до 1,40 долара или повече, инвеститорите ще трябва да видят подобряване на икономическите данни и напредък при преговорите с Брюксел.

Убедителната победа на Джонсън проправя пътя на Великобритания да напусне Европейския съюз следващия месец.

„Сега Джонсън има краен срок от декември 2020 г. да договори бъдещите търговски отношения с Европейския съюз и трейдърите ще започнат да оценяват това“, обясни още Чандлър.

Много анализатори смятат, че такъв краен срок е прекалено оптимистичен и той ще бъде удължаван, което само ще удължи част от несигурността, която тежи върху британските активи.

Трейдърите ще следят и процеса по избор на нов управител на Английската централна банка, чиято следваща среща ще се проведе в четвъртък. Очаква се централните банкери, начело с Марк Карни, да задържат лихвите на сегашните им нива.

„Остава въпросът какво ще се случи от тук нататък“, заяви Аксел Марк, президент и главен инвестиционен директор на Merk Investments.

Анализаторите обаче са разделени в прогнозите си дори в рамките на една и съща банка. Докато валутните стратези на базираната в Лондон HSBC разглежат сегашната ситуация само като началото на възходящ тренд за паунда на база на подобряване на икономичексите перспективи, то анализаторите на облигационните пазари не са толкова оптимистично настроени, прогнозирайки, че АЦБ ще трябва да понижи лихвите до май, тъй като икономиката се забавя.

За Алесио де Лонгис, старши портфолио мениджър в Ню Йорк в Invesco Investment Solutions, която управлява активи на стойност 1,2 трлн. долара, смята, че може да се очаква известно по-нататъшно понижаване в цената на лирата, като се има предвид рязкото движение в посока нагоре.

Валутата е натрупала повече от 3% преднина спрямо долара този месец и повече от 4,5% през тази година, което я прави най-добре представящата се валута сред основните световни валути. Според портфолио мениджъра обаче в дългосрочен план лирата би трябвало да се повишава средно годишно с около 7-8%.

"Силата на лирата ще продължи през следващите години благодарение на притокът на капитали, който започва да се връща към Великобритания“, обяснява още Алесио де Лонгис.

Паундът поскъпна спрямо долара до нивата от май 2018 г. Графика: Bloomberg: