Тази седмица ще определи тона на валутните пазари през 2020 г.

Най-неприятният сцанарий е да се реализират всички страхове – парламент без мнозинство във Великобритания и ескалация на търговската война

07:50 | 9 декември 2019
Снимка: Carlo Gabuco/Bloomberg
Снимка: Carlo Gabuco/Bloomberg

Новата седмица може да зададе тон на валутния пазар на стойност 6,6 трлн. долара на ден през 2020 г. Геополитическите рискове имат потенциала да пренаредят валутната търговия – Brexit и търговската война между САЩ и Китай наближават критична точка, посочват от Credit Agricole в свой анализ, цитиран от Bloomberg.

В Обединеното кралство ще се проведат парламентарни избори в четвъртък, като от техния резултат ще зависи следващата фаза на Brexit. В същото време Вашингтон се очаква да наложи допълнителни мита на Пекин на 15 декември, освен ако преди това не бъде постигната сделка от фаза едно.

Освен това през следващата седмица Федералният резерв, Швейцарската централна банка и Европейската централна банка ще проведат последните си заседания за тази година. Очакванията са, че ЕЦБ може да даде сигнал за по-балансирана перспектива за политиката, заради което стратезите залагат, че еврото ще се движи във възходяща посока през 2020 г. От друга страна, Фед може да потвърди, че продължават опасенията относно геополитическите рискове, което да натежи на долара.

„Добро развитие на ситуацията ще донесе търговско споразумение между САЩ и Китай, което включва отмяна на всякакви планирани мита, както и на някои съществуващи и победа на Консервативната партия във Великобритания“, смятат стратезите на Credit Agricole. Според анализаторите подобно развитие ще подкрепи долара и паунда, както и всички валути от Г-10 и тези, свързани с търговията на стоковите пазари.

В същото време от Investec Asset Management смятат, че е подходящ момент да се заложи на по-рискови активи, докато се купува и валута убежище като йената.

Тази година доларът продължи да доминира на световните пазари, като превъзхожда много от останалите валути от Г-10, а това се случи въпреки очакванията на големите банки за низходящ тренд при зелените пари през 2019 г.

Междувременно паундът падна до почти тригодишно дъно през септември, преди да се възстанови с почти 10%, след като премиерът Борис Джонсън осигури сделка за Brexit и свика предсрочни избори с надеждата да осигури мнозинство и страната да излезе от Европейския съюз през следващия месец.

Анкетите за вота показват мнозинство за консерваторите, но инвеститорите остават предпазливи на фона на това, че с приближаването на вота намалява преднината им. Пазарите предпочитат консерваторите пред Лейбъристката партия на Джереми Корбин, който обещава национализации, данък за богатите и реформа за икономиката.

Отвъд Атлантическия океан президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че е готов да изчака още една година, за да сключи сделка с Китай.

„Несигурността, свързана с прогнозирането на геополитиката, означава, че е възможно и не чак толкова добро развитие на ситуацията“, смятат от Credit Agricole.

Според анализаторите при вариант за мнозинство на Консервативната партия, но без да е постигната сделка между САЩ и Китай, като влязат в сила и нови мита за Пекин, това ще е добре за паунда и за валутните пазари като цяло.

Най-неприятният сцанарий е да се реализират всички страхове – парламент без мнозинство във Великобритания и ескалация на търговската война. При този вариант ще се върнат страховете за свиване на световната икономика, а йената, златото и франкът ще бъдат най-печеливши.

„Ако още несигурност прелее от производствения сектор към услугите, това ще предизвика рецесия“, смятат от Investec Asset Management.

Щатската валута се представя по-добре от повечето валути от Г-10. Графика: Bloomberg