Deutsche Bank: Вече никой не иска да притежава евро

Еврото се използва все по-често в т.нар. стратегия за инвестиране "carry trade"

12:16 | 4 декември 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Еврото навлиза в територията на долара като предпочитана световна валута за заеми, но това не означава, че някой иска да я задържи, пише Bloomberg.

“Вече никой не иска да държи евро в кеш като актив, но всеки го иска като пасив“, коментира Джорд Саравелос от Deutsche Bank. “В резултат на това еврозоната се утвърждава като новия глобален доставчик на ликвидност за международната финансова система, бавно изместваща долара", допълва той.

Общата валута все по-често се използва при отпускането на международни заеми, междубанково финансиране и т.нар. стратегия "carry trade". Това подпомага понижаването на еврото по време на периоди със силен апетит към риск, като в същото време допринася за волатилност и поскъпване на валутата, когато нежеланието за риск се завърне.

"Carry trade"

"Carry trade" е една от стратегиите на инвеститорите на фондовия пазар. В основата ѝ е фактът е, че в различните държави действат различни лихвени проценти по кредити в различни валути. Целта е парите да се вложат в други валути с по-високи лихви или в други активи с по-голяма възвращаемост.

Стратегията има големи успехи, когато волатилността е ниска. Подобни сделки с евро са донесли доходност за 20 от 23 валути от развиващи се пазари, които Bloomberg следи. 

От началото на годината стойността на еврото се е понижила с над 3%, като волатилността в двойката евро-долар е достигнала рекордно ниско ниво в края на миналия месец. Липсата на колебания в цените се дължи на перспективите за стабилна монетарна политика от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв, както и заради намаляването на страховете от рецесия. 

.