Японската банка най-накрая повиши лихвите, но тази малка стъпка не е достатъчна

Неортодоксалните стимули може и да свършват, но политиката ще остане далеч по-облекчена, отколкото почти навсякъде другаде

14:01 | 19 март 2024
Автор: Даниел Мос, Геароид Рейди
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на Япония да се откаже от отрицателните лихвени проценти е богато на символика. Дефлацията, която преследваше икономиката на страната в продължение на едно поколение, е преодоляна. Работниците най-накрая се радват на значимо увеличение на заплатите. Политиците вече не са длъжни да се защитават, когато обясняват перспективите на страната си. След няколко фалшиви изгрева страната излезе от дупката, в която попадна след срива на имотната индустрия преди три десетилетия. Може дори да си помислите, че това бележи края на една изключителност. 

Същността на стъпките - Япония също така се отказа от официалния контрол върху доходността на дългосрочните облигации - заслужава по-малко радостни възгласи. Увеличението на основния лихвен процент е незначително според световните стандарти на централното банкиране: от минус 0,1%, където се намираше от 2016 г., до около нула. Към момента, в който Японската централна банка (BOJ) се зае да я отмени във вторник, отрицателната ставка се прилагаше за незначителна част от реалното кредитиране. Уточненията бяха многобройни.    

Това не е началото на цикъл на повишаване на лихвените проценти по подобие на този, предприет от Федералния резерв, Английската централна банка, Банката на Корея и резервните банки на Австралия и Нова Зеландия, въпреки че някои коментари на управителя Казуо Уеда и лейтенантите ще бъдат представени като ястребови. Те вероятно ще се стреснат от подобно описание, което е оправдано. BOJ избягва да дава много индикации, че повишенията, в множествено число, са на дневен ред през следващите месеци. Всъщност централната банка потвърди тази позиция в последващо изявление, като обеща, че "благоприятните финансови условия ще бъдат запазени за момента" предвид перспективите пред икономиката и цените. Самото установяване на тази промяна без противоречията, които съпътстваха затягането през 2000 г. и 2007 г., ще бъде достатъчна победа.

Уеда, който оглавява паричния орган от почти една година, гласува против увеличението през 2000 г. като младши член на комисията на BOJ. Той се върна в академичните среди по време на следващото повишение седем години по-късно, което беше планирано в навечерието на световната финансова криза. Подходящият момент не е бил силна страна на банката. Една от особеностите на стъпките от вторник е липсата на съпротива от страна на политиците, което улеснява работата. Но това относително спокойствие ще бъде нарушено, ако скоро след това последва серия от повишения: Япония има най-високата дългова тежест сред богатите страни и трябва да осигури застаряващото си население, като същевременно се подготвя за голямо увеличение на разходите за отбрана.

Премахването на контрола върху кривата на доходността (YCC), при който банката ограничаваше лихвените проценти по 10-годишния държавен дълг, беше дългоочаквано. От 2022 г. насам YCC непрекъснато се разхлабва. Дори и с обявяването на крайния акт, банката не се отказва от възможността да направлява пазара на дълг. Покупките на облигации ще продължат без номинална цел. Наблюдавайте всяка интервенция, за да измерите де факто целта. Тотемите на неортодоксалните стимули може и да свършват, но политиката ще остане далеч по-облекчена, отколкото почти навсякъде другаде.  

Почти година след началото на своето управление Уеда е демонтирал атрибутите, издигнати от Харухико Курода по време на неговото десетилетие на поста. Именно Курода, в своята безмилостна кампания за стимулиране на икономиката, доведе разходите по заемите до червени стойности през 2016 г. От самото начало BOJ беше загрижена за въздействието на отрицателните лихвени проценти върху печалбите на банките. Чрез тристепенна система банката винаги прилагаше ставката от -0,1% само за част от депозитите в централната банка - размивайки политиката още преди да е започнала, за да "предотврати прекомерно намаляване на печалбите на финансовите институции". Макар и важно, това уточнение не беше достатъчно. Банките бяха разгневени.

Мащабното облекчаване на Курода, което започна през 2013 г. с толкова много позитивизъм, защото хората отчаяно искаха да видят смели ходове, започна да буксува. Травмата от отрицателните лихвени проценти, дни след като той се появи, за да отрече, че е планиран такъв ход, помрачи остатъка от мандата му. Тъй като кривата на доходността се изравни, а политиките на BOJ сякаш подкопаваха - вместо да повишават - доверието, беше въведена YCC. Бившият гуверньор многократно заплашваше да понижи лихвения процент до отрицателна стойност, но така и не го направи. След като въвеждането на отрицателни лихви бе прокарано с 5-4 гласа, това вероятно е било разумно. 

Строежът на Курода вече не съществува. Ако Уеда беше съставил списък с приоритети за първата си година в ръководството, измъкването на BOJ от сянката на предшественика му щеше да е на първо място. В този смисъл това е добре свършена работа. Ефективността на отрицателните лихвени проценти ще продължи да се обсъжда години наред, но в Япония те отдавна са изчерпали своята полезност. Предназначена да подтикне банките да предоставят повече кредити, политиката вместо това изглежда ги насърчаваше да инвестират в по-рискови активи, като например залога на недвижими имоти в САЩ, който попари един от големите кредитори. Инфлацията е около целта на банката, а увеличението на заплатите, осигурено от големите профсъюзи, надхвърли дори най-оптимистичните прогнози. Шокът от цените на касите изчезва от заглавията на вестниците, тъй като фирмите намаляват темпото, с което повишават цените. Краткосрочните заглавия ще изглеждат добре за Уеда.

Но приказките за цикъл на повишение или за "издигане" са широкообхватни. При цялото говорене тази седмица за "нормализация" политиката на нулеви лихвени проценти се смяташе за напълно извън рамките на обичайното, когато BOJ я въведе за първи път през 90-те години. През следващите десетилетия тя се превърна в масова практика. Япония често е представяна като изключение, но нейният опит в някои отношения може да се смята за прелюдия. 

Няма убедителни аргументи за значително по-строга политика. През четвъртото тримесечие икономиката избегна техническа рецесия, но едва-едва. Нито домакинствата, нито правителството могат да издържат на значително по-тежки разходи по заемите. И с каква цел? Инфлацията се понижи от високите си стойности през миналата година, без BOJ да направи каквото и да било.

След една година на поста си Уеда сложи точка на мандата на Курода, обявявайки, че ерата на безпрецедентното облекчаване е "приключила". Но той възприе, както изглежда, умишлено неутрален тон по отношение на бъдещите увеличения на лихвените проценти. По-големите рискове за повишаване на ценовите нива биха могли да бъдат стимул за по-нататъшни повишения, каза управителят, като добави, че няма сигурност, че целта за 2% цени ще бъде постигната, още по-малко надхвърлена. Политиката ще продължи да бъде стимулираща, докато базисната инфлация изостава от целта - но може да бъде намалена, след като тя бъде постигната. Но най-важното според него е, че дори и лихвите да се повишат, страната би могла да избегне бързото им нарастване въз основа на настоящите икономически перспективи.

Уеда е избрал да предприеме действия в относително благоприятен момент за световната икономика. Той може би иска да повиши лихвените проценти само малко, така че да има възможност да ги намали, когато настъпи следващото забавяне - без да се връща скоро на отрицателна територия. Всичко отвъд това изглежда фантастика.