Световната икономика: Инфлацията в САЩ се понижава, Японската банка запазва позициите си

Световните икономически събития в 12 графики

19:00 | 24 декември 2023
Автор: Винс Гол
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв се радваше на празнично настроение, тъй като инфлацията продължи да се забавя, докато потребителското търсене се засили, а Японската централна банка остана с последния в света отрицателен лихвен процент.

Междувременно морските атаки, извършвани от бунтовниците хути в Йемен, нарушиха корабоплаването в Червено море, което доведе до пренасочване на товари и повиши разходите. 

Ето някои от графиките, които тази седмица бяха публикувани в Bloomberg, посветени на последните събития в световната икономика:

Светът
Global Economy
Източник: Bloomberg. Забележка: Съдържа кораби, класифицирани като танкери, кораби за насипни товари, контейнери и товари. Данните са към 19 декември.

Неотдавнашната серия от нападения на йеменските бунтовници хути срещу кораби, преминаващи през основния морски път, накара няколко големи корабни компании да избягват водния път. Решението на петте най-големи контейнерни превозвачи в света, които притежават 65% от световния капацитет, да преустановят транзитните преминавания през него означава по-високи транспортни разходи и по-дълги срокове за доставка. Все пак според Bloomberg Economics ефектът върху инфлацията в Европа вероятно ще бъде ограничен.

Global Economy
Централните банки се разминават по отношение на лихвите. Промяна в разходите по заеми от началото на 2023 г.

Централната банка на Индонезия остави лихвените проценти непроменени, Чили ускори темпа на облекчаване, а Унгария сигнализира, че ще продължи да понижава разходите по заемите. Централната банка на Турция извърши седмото си повишение на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията. Централните банкери в Чехия намалиха лихвените проценти за първи път от 2020 г. насам.

САЩ и Канада
Global Economy
Под целта по един показател. Базисната инфлация в САЩ се отклони под целта на Фед за първи път от три години насам

Предпочитаният от Фед измерител на базисната инфлация едва се повиши през ноември и изостана от целта на политиците от 2% по един показател, засилвайки насоката на централната банка към намаляване на лихвените проценти през следващата година. На шестмесечна годишна база базисният показател нарасна с 1,9%, като за първи път от повече от три години този показател е под целта на Фед.

Global Economy
Рязко понижение на ипотечните лихви. Двумесечният спад е най-големият от началото на 2009 г. насам, което засилва оптимизма по отношение на жилищния сектор

Дори преди Фед да е започнал да намалява лихвените проценти, самото очакване на подобни стъпки вече размразява жилищния пазар. Отскокът идва в момент, когато лихвените проценти по ипотечните кредити са се понижили с повече от един процентен пункт за осем седмици, което е най-големият спад за сравним период от 2009 г. насам.

Global Economy
Инфлационният скок оставя трайни щети в Канада. Цените са скочили с поне 10% над тенденцията отпреди пандемията

Повече от половината канадци казват, че личните им финанси днес са по-лоши, отколкото през 2015 г., когато министър-председателят Джъстин Трюдо беше избран с обещанието да помогне на средната класа и на тези, които се стремят да се присъединят към нея. Около 53% твърдят, че личните им финанси сега са по-лоши, отколкото преди осем години, според проучване, проведено от Nanos Research за Bloomberg News, докато 24% казват, че са в по-добро положение, а 21% - че няма промяна. 

Global Economy
Търсенето на президенти на Федералния резерв е станало по-дълго . През последното десетилетие търсенията на президенти на Федералния резерв са продължили средно 8 месеца

Обява за свободно работно място: Търси се президент на високопоставена регионална банка, който да получи заветното място за вземане на решения относно лихвените проценти в САЩ. Трябва да има експертни познания по загадъчни теми, безупречни лични финанси и отлични комуникационни умения. Намирането на такива кандидати, които отговарят на сложните критерии за ръководство на една от 12-те резервни банки на Фед, отнема значително повече време, отколкото преди.

Азия
Global Economy
Помислете за разликата. Япония запазва поднормения си лихвен процент, докато Фед сигнализира за промяна на политиката през следващата година

Японската централна банка запази последния в света отрицателен лихвен процент и не предложи насоки дали може да се откаже от тази политика през следващата година. Йената спадна рязко след решението. Централната банка запази краткосрочната си лихва на минус 0,1% и запази параметрите си за контрол на кривата на доходността с единодушно решение в края на двудневното си заседание.

Global Economy
Новите инвестиции в Китай спадат до най-ниското си ниво от 2020 г. насам

Измерителят на чуждестранните инвестиции в Китай спадна през ноември до почти четиригодишно дъно, подчертавайки как геополитическото напрежение и забавящата се икономика заедно са убедили чуждестранните компании да забавят експанзията си.

Global Economy
Търговията в Сингапур бележи лек подем през ноември 

Износът на Сингапур се върна към растеж за първи път от повече от година, въпреки че това едва ли е знак за възстановяване на външното търсене.

Европа
Global Economy
Бизнес прогнозата на Германия неочаквано се понижава
Германските бизнес очаквания се влошиха за първи път от август насам, подкопавайки надеждите, че възстановяването на най-голямата икономика в Европа ще настъпи в началото на следващата година.

Global Economy
Германия ще намали продажбите на федерален дълг през следващата година

Германия ще продаде по-малък обем федерален дълг през следващата година, тъй като правителството продължава да намалява помощта, предназначена за компенсиране на последиците от пандемията от Covid-19 и енергийната криза.

Развиващи се пазари
Global Economy
Южна Америка в режим на облекчаване. Лихвените проценти в Парагвай и Перу са сред най-ниските в региона

Централната банка на Парагвай понижи основния си лихвен процент с повече от очакваните 50 базисни точки, след като по-рано тази година успешно доведе инфлацията до целевите стойности. Забавянето на инфлацията в голяма част от Латинска Америка позволи на Бразилия, Чили и Уругвай да прекратят някои от най-агресивните кампании за затягане на паричната политика в света след пандемията.

Global Economy
Бразилия постепенно понижава лихвените проценти. Централната банка сигнализира за намаления с половин пункт в началото на 2024 г.

Бразилската централна банка засили подкрепата си за това, че все още има дълъг път, за да се върне инфлацията към целевите стойности, като предупреди, че климатичният модел Ел Ниньо може да окаже по-голямо влияние върху цените на хранителните продукти, отколкото се смяташе първоначално.