Банката на Япония вдигна лихвите за първи път от 17 години, но йената пострада

Банката на Япония (BOJ) също премахна програмата за контрол на кривата на доходността, като същевременно обеща да продължи да купува дългосрочни държавни облигации

07:04 | 19 март 2024
Обновен: 07:04 | 19 март 2024
Автор: Тору Фуджиока и Сумио Ито
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Япония прекрати най-агресивната програма за монетарни стимули в съвременната история, изтривайки последния отрицателен лихвен процент в света, като същевременно запази лесни финансови условия засега - тон, който отслаби йената след широко очакваното решение.

Централната банка определи нов лихвен процент между 0% и 0,1%, преминавайки от -0,1% краткосрочен лихвен процент, според изявление след двудневно събиране на борда, което приключи във вторник. Банката на Япония (BOJ) също премахна програмата за контрол на кривата на доходността, като същевременно обеща да продължи да купува дългосрочни държавни облигации, ако е необходимо. Тя също така прекрати покупките на борсово търгувани фондове.

Индикацията на банката, че финансовите условия ще останат благоприятни, предполага, че това не е началото на агресивен цикъл на затягане от вида, наблюдаван в САЩ и Европа през последните години. Тази позиция изглежда разочарова някои играчи на пазара, които търсят по-агресивна перспектива за лихвените проценти. Гласуването за повишаването на лихвите беше 7-2.

Йената падна спрямо долара от 149,29 точно преди съобщението до 149,92 след това.

С прекратяването на отрицателния лихвен процент гуверньорът Казуо Уеда влиза в историята, като обръща страницата на експерименталната програма за парично облекчаване на Банката на Япония след години, в които банката се отклоняваше от глобалната тенденция. Пропастта в политиката сега става още по-голяма, тъй като Банката на Япония прави първото си движение нагоре от близо 17 години, точно когато нейните партньори по света обмислят намаляване на лихвите си след исторически агресивни кампании за затягане.

И все пак, незабавната реакция на пазара показва, че инвеститорите са търсили по-конкретна индикация, че лихвите ще продължат да се повишават, когато Япония се върне към по-конвенционална политическа позиция. Някои може също да са видели, че мажоритарният вот показва известна съпротива срещу движенията нагоре.

Банката на Япония не може да каже нищо за пътя на политиката към допълнителни увеличения, тъй като ще зависи от входящите данни, каза икономистът Юичи Кодама от изследователския институт Мейджи Ясуда.

„Но мисля, че трябва да сме готови за възможностите темпът на повишаване на лихвите да се случи по-бързо от очакваното, тъй като заплатите се повишават толкова много, което вероятно ще подкрепи потребителските разходи“, каза той.

Централната банка на Япония заяви, че стабилната ѝ цел за инфлация от 2% е постижима, тъй като се появява благоприятен цикъл на заплатите, подхранващ водената от търсенето инфлация. Rengo, най-голямата група в Япония за профсъюзи, съобщи в петък, че преговорите за заплатите са довели до първоначална сделка за увеличение от 5,28%, което е най-добрият резултат от 1991 г. насам. Това подхрани пазарните спекулации, че най-накрая са налице условията за промяна на лихвите, след като Уеда многократно подчерта значението на тенденциите в заплатите.

Около 38% от 50 анкетирани от Bloomberg икономисти са очаквали повишаване на лихвения процент през март, докато други 54% прогнозираха, че този ход ще дойде месец по-късно. Проучването е проведено преди силните резултати от преговорите за годишните заплати, които подхраниха широко разпространени спекулации, че централната банка няма да чака.

Като част от промяната на политиката си централната банка заяви, че ще се откаже и от закупуването на инвестиционни тръстове за недвижими имоти. Банката на Япония прие изключително необичайната мярка за закупуване на рискови активи като ETF през 2010 г., като в крайна сметка се превърна в най-големия единичен притежател на японски акции, преди операциите по закупуване да се забавят до само три пъти миналата година. Оптиката за използване на мярката стана все по-неудобна, тъй като японските акции достигнаха рекордно високо ниво този месец, повдигайки въпроса защо пазарът на акции се нуждаеше от подкрепа.

„По наше мнение, движението на BOJ дори след последните данни, показващи колеблив растеж и слаба инфлация, загатва за силна решимост да нормализира своята политика, дори ако икономиката не е в най-добра форма", пише Таро Кимура от Bloomberg Economics.

Уеда, първият бивш академик, който пое кормилото в BOJ, преди това коригира аспекти на ултра-лесните настройки на политиката, които наследи, когато стана губернатор през април, променяйки параметрите на YCC през юли и октомври. Малко анализатори прогнозираха, че Уеда ще успее да отмени толкова много политики в рамките на една година, които се превърнаха в главоболие за централната банка.

Предшественикът на Уеда, Харухико Курода, през април 2013 г. стартира шокираща програма за стимулу с цел постигане на инфлация от 2% за две години. Тъй като тази цел остана недостижима, Курода прие отрицателния лихвен процент и след това програмата YCC през 2016 г. След това фокусът му все повече падаше върху подобряването на устойчивостта на тези парични настройки с промени в политиката.

Продължителното парично облекчаване доведе до разширяване на баланса на Банката на Япония до точката, в която сега струва 127% от годишната икономика, четири пъти повече от съотношението активи към икономиката на Федералния резерв. Въпреки това инфлацията не започна реално до шоковете в предлагането, предизвикани от Covid-19 и войната на Русия в Украйна. Ключовият измерител на инфлацията в Япония се задържа на или над целта от 2% за 22 месеца и се очаква това да продължи с данните за националните цени в петък.