BoJ може да действа още следващата седмица

Пол Джаксън, Bloomberg Токио

12:55 | 12 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво чуваме? Къде ни водят тези предположения за BoJ?

Имаме явно проекторешение, което се очаква следващата седмица. Някои официални представители подкрепят действия през март. Смятат, че вече знаят достатъчно. Данните за заплатите в Япония са силни досега.

Миналата седмица най-голяма синдикална федерация в страната каза, че средното искане за повишение на заплатите е 5,85%. За сравнение преди година беше 4,5%. Натискът на синдикатите за повишение на заплатите расте.

Това се прибавя към разговорите за повишаване на лихвите на централната банка над нивото на инфлацията в отговор на инфлационния цикъл, който BoJ очакваше.

Чуваме, че някои членове на банката искат да чакат до април. Мисля, че това е основния сценарий. В това има смисъл защото дава време на банката да получи още данни за заплатите, включително за по-малките фирми, което е тревожно за членовете на BoJ.

Смятат, че големите момчета, големите компании, големите износители могат да дават големи повишения, но какво става с по-малките фирми, където работят повечето хора в Япония.

Тези данни излязоха в петък от федерацията на синдикатите, те всъщност са резултат от преговорите за заплатите. Ако дебатът се разгорещи, очакванията за повишение на лихвите през март ще се засилят.