Японската Aozora Bank се срина с 33% заради лоши имотни кредити в САЩ

Aozora отпускаше заеми агресивно в САЩ, залагайки, че пазарът на офиси ще осигури сигурна и стабилна възвръщаемост

10:04 | 2 февруари 2024
Автор: Уини Хсу и Тайга Уранака
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският кредитор Aozora Bank Ltd. се срина за втори пореден ден, след като заяви, че ще има първата си загуба от 15 години насам заради лоши кредити, свързани с имоти в САЩ.

Двудневният спад на компанията изтри 33% от стойността ѝ, което се равнява на 128 милиарда йени (870 милиона долара) пазарна капитализация.

„Ситуацията с бизнес недвижимите имоти в САЩ е ужасна“, каза Ясуо Сакума, президент на Libra Investments. „Aozora наистина изненада пазара. Щом направиш нещо подобно, ще ти е трудно.“

Aozora отпускаше заеми агресивно в САЩ, залагайки, че пазарът на офиси ще осигури сигурна и стабилна възвръщаемост. Когато Covid удари и хората започнаха да работят от вкъщи в големи количества, цените на бизнес имотите паднаха, преобръщайки стратегията на банката.

Това я превърна в мишена за продавачи на къси позиции. Акцията е втората с най-голям залог срещу нея на Nikkei 225 Average.

„Почти е провал в управлението на риска, че са имали толкова голяма експозиция към неосновен пазар“, каза При де Силва, старши анализатор в Bloomberg Intelligence.

Банката няма обхвата на японските мегабанки, както и географската сила на регионалните банки в страната. Това я тласна към стратегия, при която около една трета от заемите ѝ бяха на задгранични кредитополучатели.

„Aozora е уникален случай и ние нямаме никакви притеснения относно експозицията на други банки“, каза Тошинори Яшики, заместник-генерален директор на Японската агенция за финансови услуги. „Експозицията на японските банки към бизнес недвижимите имоти в САЩ като цяло е в рамките на капацитета им за контрол на риска.“

Поради сравнително малкия си размер, банката се насочи и към интернет депозити. Депозитите на дребно представляват около 64% от основното финансиране на банката и от тях повече от 70% идват през интернет.

Япония предоставя застраховка на депозити, която защитава до 10 милиона йени плюс лихва за физически лица. Сметките за плащания и сетълменти - обикновено използвани от бизнеса - са напълно покрити.

Средната сметка на дребно в Aozora е имала около 4,8 милиона йени към март миналата година според банката и около 80% от нейните депозити на дребно са били покрити от застраховка.

Според Хиронари Нозаки, професор в университета Тойо, който преди това е работил като банков анализатор, потенциалът за банкова паника в Япония в сравнение със САЩ е ограничен поради тази система.

„Има голяма разлика в защитната мрежа“, каза той.