Кредитните пазари се разтърсват от загубите от имоти в банките

Графика на деня, 02.02.2024 г.

07:22 | 2 февруари 2024
Обновен: 07:27 | 2 февруари 2024
Автор: Финбар Флин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните кредитни спредове се насочват към най-голямото седмично увеличение от четири месеца, тъй като напрежението на кипящия пазар на имоти кара банките да увеличат провизиите за лоши кредити.

Спредовете на корпоративните облигации в световен мащаб са се увеличили с осем базисни пункта от миналия петък, най-големият седмичен скок от началото на октомври, докато тези на финансовите облигации с инвестиционен клас са се повишили със седем базисни пункта, показват индексите на Bloomberg. Спредовете по облигации, емитирани от азиатски кредитори, са с около един базисен пункт по-високи средно в петък.

Лошите новини, произтичащи от експозицията на банките към недвижими имоти, идват плътно и бързо. Акциите на американския регионален кредитор New York Community Bancorp паднаха с почти 50% през последните два дни, след като увеличи провизиите за загуби по заеми, докато японската Aozora Bank Ltd. прогнозира годишна загуба поради лоши кредити, свързани с търговски недвижими имоти в САЩ. Deutsche Bank AG увеличи повече от четири пъти своите провизии за загуби от имоти в САЩ.

„За първи път от края на октомври настроенията на пазара станаха подчертано негативни“, пишат в изследователска бележка анализатори на Goldman Sachs Group Inc. Инвеститорите трябва да добавят „доза хеджиране към кредитния портфейл“, тъй като слабостите в регионалните банки в САЩ допринасят за настроението за избягване на риска, казаха те.

Притесненията за потенциалната болка за банките нарастват, тъй като повишените лихвени проценти намаляват стойността на бизнес имотите в САЩ и другаде и затрудняват предприемачите при рефинансирането на дълга им. Неблагоприятните новини от банките идват точно когато Федералният резерв тази седмица отхвърли перспективата за намаляване на лихвените проценти през март.

Акциите на Aozora Bank увеличиха загубите си в петък, като се сринаха с над 33 % в Токио. Спредовете на доларовите облигации на банката с падеж през 2026 г. са се увеличили повече от два пъти през последните два дни, според данни, събрани от Bloomberg.