Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Н. Стоянова: 2024 г. ще е много динамична за пазара на луксозни имоти в България

Невена Стоянова, управляващ директор на LUXIMMO, в "Светът е бизнес", 25.01.2024

21:12 | 25 януари 2024
Обновен: 09:45 | 29 януари 2024
Автор: Галина Маринова

Търсенето на луксозни имоти е много по-голямо, отколкото пазарът може да предложи, а предлагането е крайно лимитирано. 2024 година ще бъде много динамична за пазара на луксозни имоти в България. Годината стартира с необичайно висока актовност, която дори превъзхожда тази от последните пикови години. Не се очакват драстични повишения на цените на имотите през 2024 година, като ръстът вероятно ще бъде в рамките на 7 до 9%. Това каза Невена Стоянова, управляващ директор на LUXIMMO, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

“Пред очите ни се заражда” и затвърждава нов тренд, при който в луксозните затворени комплекси вече се предлагат толкова много удобства - няколко спортни съоръжния, детски площадки, заведения, собствен магазин, химическо чистене, фитнес и други - че на практика не се налага да се излиза от комплекса, обясни Стоянова. 

“Става все по-удобно да живееш в новите комплекси. Очакванията ни са много позитивни, че когато влезем в еврозоната, чуждестранните инвеститори ще видят в страната ни много привлекателни неща, които преди, когато влизахме в Европейския съюз, наистина нямаше. Нямахме какво да им предложим толкова като асортимент, а сега ще видят много позитивни неща в имотния сектор”. 

Януари традиционно е най-слабият месец на годината, защото хората с възможности обикновено почиват - някои са на ски ваканции, а други заминават за топли дестинации. Но този януари е различен и търсенето е много по-високо от предходните години, подчерта Стоянова. Тя обясни, че причините за този тренд могат да се търсят в очакванията за влизане в Шенген и еврозоната, както и във факта, че банките продължават да дават много добри финансови условия. 

“Не очаквахме покачване на цените през миналата година, но те се повишиха и във високия сегмент дориимаме повишение от 20%. Малко по малко се доближихме до европейския стандарт на цени. Но през 2024 година не очакваме те да се увеличат толкова много. Прогнозата ни е за ръст в рамките на 7 до 9%”. 

През последните месеци на предходната година на пазара излязоха много правилно позиционирани проекти спрямо търсенето на съвременния купувач, подчерта гостенката. “Те стартират от 3 000 евро на квадрат без ДДС и това са стартови цени, които ще се повишат в процеса на строителство”. "Става дума за районите, които са в горната част на Околовръстен път, във Витошката яка.”

“Там излизат много интересни комплекси с къщи, които стартират на тези цени и вече имаме реализирани сделки. Мислихме, че ще реализираме сделките на един по-късен етап, но пазарът показа друго. Имаме добър обем от сделки - към 30% - в комплекс, който излезе със стартова цена от 3 000 евро. Този комплекс, с качеството, което притежава и с напредването на строителството, ще повиши своята стойност”.

Предлагането е на много ниски нива, каза още събеседничката. “Няма достатъчно предлагане, особено в районите, които са позиционирани като луксозни. Това са традиционните - Лозенец, Изток, Изгрев. Няма достатъчно предлагане на завършени обекти, които да задоволят нашите клиенти”.

В по-ниския и в средния сегмент ситуацията е много сходна, каза още Невена Стоянова. “Навсякъде в големите градове търсенето е много по-голямо, отколкото пазарът може да предложи”.

Картината на имотния пазар в останалите големи градове на България е подобна на тази в София. При ваканционните имоти край морето пък "в момента има затишие", но Банско се представя изключително добре през последните години, категорична бе Стоянова. 

Защо Банско остава привлекателно? Какво се случва с множеството имоти, собственост на руски граждани? Какъв е инвестиционният интерес на българските граждани към имоти в Дубай и в Гърция? Има ли търсене на имоти в България от страна на чужденци и каква е доходността на годишна база, която би била привлекателна за тях? Каква е реалната доходност от инвестиции в имоти днес в България?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.