Кметът, който помага за раждаемостта в Япония

Йошихару Идзаки, кмет на Нагареяма

08:30 | 1 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Казвам се Йошихару Идзаки и съм кмет на Нагареяма.

Това е 21-вата ми година като кмет. През 2010 г. приехме нашето мото: „Ако ще ставате майка, изберете Нагареяма. А ако ще ставате баща, изберете Нагареяма.“

Поставихме първите билбордове по гарите. Първоначално Нагареяма бе планиран като град за майки, които си стоят у дома. Но през последните 20 години се превърна се в място за работещи родители.

Преди двадесет години се сблъскахме с неотложен проблем. Раждаемостта намаляваше и населението застаряваше по-бързо от средното за страната. Тогава разработихме различни политики за отглеждане на деца и детско образование, за да превърнем Нагареяма в град за работещи родители. Искахме да направим Нагареяма удобен град за живеене с изобилие от зеленина, където хората искат да дойдат да живеят. В резултат на това, за шест години от 2015г насам, Нагареяма има най-високият темп на нарастване на населението в Япония.

Родителите, които са в края на 20-те и 30-те си години и се опитват да отглеждат деца, докато и двамата работят, сега избират да се преместят в Нагареяма. В момента 60% до 70% от жителите казват, че Нагареяма е бил най-добрият им избор, когато е трябвало да решат къде да се установят. Населението тук се подмладява все повече. А с по-високите нива на доходи, данъците, плащани на града от домакинствата също се увеличават малко. Вярвам, че това е един благоприятен цикъл в много отношения.