Бъфет изрази подкрепа за японските компании за търговия в писмото си

Marubeni Corp. спечели най-много за последните четири месеца, като в понеделник нарасна с 5,6%

10:42 | 26 февруари 2024
Обновен: 11:47 | 26 февруари 2024
Автор: Ая Вагацума
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на любимите на Уорън Бъфет японски търговски къщи поскъпнаха, след като в писмото си до инвеститорите той заяви, че компаниите следват благоприятни за акционерите политики, които са „по-добри“ от тези, прилагани в САЩ.

Marubeni Corp. спечели най-много за последните четири месеца, като в понеделник нарасна с 5,6%. Другите четири търговски компании, които Berkshire Hathaway Inc. притежава - Mitsubishi Corp., Itochu Corp., Mitsui & Co. и Sumitomo Corp. - също поскъпнаха, представяйки се по-добре от по-широкия пазар.

Бъфет използва много място в писмото си, за да говори за японските търговски компании“, което повиши доверието на инвеститорите в компаниите, каза Минео Бито, президент на Bito Financial Services Co. в Токио. Американският инвеститор отдели около една страница от 16-страничното си годишно писмо до акционерите, за да обсъди японските фирми.

Бъфет вероятно ще увеличи дяловете си в тях, тъй като те все още са подценени и все още има място, преди да достигне максималния лимит от 9,9% дял, който Berkshire е обявил, каза Бито, който присъства на събранията на акционерите на американския застраховател от 2014 г. насам.

Търговските къщи в Япония поскъпват заради писмото на Berkshire

Миналата седмица Nikkei 225 Stock Average достигна исторически връх, благодарение на по-слабата йена, глобалното технологично рали и подобрената възвръщаемост на акционерите. Подновеното одобрение на Бъфет през миналата година също подкрепи цялостното доверие в пазара.

Японските търговски къщи достигнаха рекордно високи нива, откакто Бъфет заяви през април, че ще увеличи дела си в тях. Мицубиши, най-голямата японска търговска къща, поскъпна с около 111% през последната година, а Мицуи и Ко. скочи с над 70%.

Нереализираната печалба на Berkshire в края на годината в петте най-големи японски търговски къщи е 8 млрд. долара, се казва в отчета за приходите. Понастоящем тя притежава около 9% от всяка от петте търговски къщи, като общата стойност възлиза на 1,6 трилиона йени, каза тя.

В писмото на Бъфет до заинтересованите страни се казва, че петте търговски компании са намалили броя на акциите си в обращение на „атрактивни“ цени.

В писмото се казва също, че ръководствата на дружествата са „далеч по-малко агресивни“ по отношение на възнагражденията си, отколкото в САЩ. Фирмите разпределят само около една трета от печалбата си за дивиденти, а голяма част от останалата сума се използва за развитие на бизнеса и обратно изкупуване на акции, се казва в писмото. Berkshire потвърди възможността да си партнира с техните компании в бъдеще.

Очакванията и вниманието към търговските компании ще се увеличат с наближаването на отчетите им, тъй като акциите им все още не са надценени и Berkshire вероятно купува, изхождайки от предпоставката за дългосрочни притежания, каза Масаюки Отани, главен пазарен стратег в Securities Japan Inc.