Тестът на Уорън Бъфет може да помогне в избора на акции за 2024 г.

Тестът се състои в две прости стъпки, като две компании в момента го преминават - D.R. Horton и Meta Platforms, но има и алтернатива на теста

18:51 | 8 януари 2024
Автор: Кийт Спейтс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мислите ли да купувате акции в началото на новата година? Може би трябва да натиснете бутона "пауза".

Не, не ви препоръчвам да избягвате фондовия пазар напълно. Това може да се окаже грешка в дългосрочен план. Въпреки това Уорън Бъфет има някои мъдри думи, в които според мен всеки инвеститор трябва да се вслуша. Приемете съвета на Бъфет: Не купувайте акции през 2024 г., освен ако не са преминали този прост тест, това пише Кийт Спейтс за Yahoo! Finance.

Теста на Бъфет

В годишното писмо на Бъфет до акционерите на Berkshire Hathaway, публикувано през 2014 г., той обяснява теста, който той и дългогодишният му бизнес партньор Чарли Мънгър прилагат, преди да купят някоя акция. Мънгър почина през ноември 2023 г., но е сигурно, че Бъфет ще продължи да прилага същия процес и през 2024 г.

Тестът на Бъфет се състои от две стъпки:

  • Определете дали можете "разумно да оцените диапазона на приходите за пет или повече години напред".
  • Ако отговорът на първата стъпка е "да", купете акцията само ако цената ѝ е разумна в сравнение с долната граница на оценения диапазон на приходите.

Може би се чудите дали Бъфет понякога не нарушава правилата. Например, би ли купил дадена акция, ако тя е преминала теста, но общата икономическа картина изглежда несигурна? Би ли купил акция, ако Уолстрийт я мрази? Отговорът е категорично "да". Преди почти десетилетие той пише на акционерите на Berkshire:

През 54-те години, в които работим заедно (той и Мънгър), никога не сме се отказвали от атрактивна покупка заради макро или политическата среда, или заради мнението на други хора. Всъщност тези теми никога не се появяват, когато вземаме решения.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи

Въпреки че тестът на Бъфет за покупка на акции е ясен, е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Най-трудната част е да се оценят приходите на дадена компания за следващите пет или повече години.

Бъфет с готовност признава, че двамата с Мънгър често не са били в състояние да оценят бъдещата печалба с някаква степен на увереност, като казва, че това е "обикновено така". Когато това се случва, той заявява кратко: "Просто преминаваме към други перспективи".

Той също така отбеляза, че двамата с Мънгър понякога са допускали грешки при закупуването на акции. Оставането в рамките на техния "кръг на компетентност" е помогнало да се сведат до минимум тези грешки, но не ги е елиминирало напълно. Това е важен момент. Инвеститорите ще бъдат по-добре подготвени да оценяват бъдещите печалби за акциите в отраслите, с които са запознати.

Две акции, които издържат теста на Бъфет през 2024 г.

През последните тримесечия Бъфет не е купувал много акции - доказателство, че не намира много такива, които да издържат теста му. Въпреки това смятам, че някои акции ще преминат теста на Бъфет през 2024 г.

Според мен D.R. Horton е една от тях. Бъфет започна да инвестира в компанията за строителство на жилища през 2023 г. Въпреки че акциите на компанията се покачиха със 70% през миналата година, D.R. Horton се търгува само на 11,4 пъти очакваната печалба. Това прави акциите атрактивно оценени, дори и ако компанията почти не увеличи печалбите си през следващите пет години.

Но D.R. Horton би трябвало да успее да постигне стабилен ръст на приходите. САЩ все още страдат от сериозен недостиг на жилища. След като Фед намекна, че лихвените проценти ще се понижат донякъде през 2024 г., компанията би трябвало да може да строи и продава все повече жилища през следващите години.

Сега за акция, която Бъфет не притежава: Meta Platforms. Справедливо е да се каже, че Meta не попада в кръга на компетентност на легендарния инвеститор, така че той вероятно не би се чувствал комфортно да оценява бъдещите ѝ приходи. Въпреки това Wall Street изглежда вярва, че тя може да премине теста на Бъфет. Коефициентът на съотношението цена/печалба/ръст (PEG) на Meta, базиран на петгодишните прогнози на анализаторите за ръст на печалбите, е нисък - 0,79. Всяко съотношение PEG под 1,0 се счита за привлекателна оценка.

През последните пет години Meta е увеличила приходите си средно с близо 8,5% годишно. Въпреки това финансовите ѝ резултати се подобриха. Ако приемем, че компанията ще увеличи съвсем леко ръста на печалбите си в миналото, акциите изглеждат разумно оценени.

Наистина простата алтернатива

Всеки инвеститор трябва сам да следва процеса на Бъфет в две стъпки, преди да купи акции през 2024 г. Но не се притеснявайте, ако не се чувствате комфортно да оценявате печалбите. Бъфет има наистина проста алтернатива, която изобщо не включва неговия тест.

В писмото си до акционерите на Berkshire през 2014 г. той твърди, че за повечето инвеститори е по-добре да вложат парите си в евтини индексни фондове S&P 500, вместо да се опитват да избират отделни акции. Бъфет дори прогнозира, че всеки, който следва този съвет, "почти сигурно ще получи задоволителни резултати" в дългосрочен план.

Трябва ли да инвестирате 1000 долара в Meta Platforms точно сега?

Преди да закупите акции на Meta Platforms, помислете за следното:

Екипът от анализатори на Motley Fool Stock Advisor току-що определи кои според тях са 10-те най-добри акции, които инвеститорите могат да купят сега... и Meta Platforms не е сред тях. Десетте акции, които са включени в класацията, могат да донесат чудовищна възвръщаемост през следващите години.

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.