Най-дълбокият спад в Япония от пандемията очертава пътя пред Японската централна банка

Икономическото свиване на Япония е по-дълбоко от първоначално отчетеното

10:40 | 8 декември 2023
Автор: Йошиаки Нохара
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японската икономика се сви с най-силния темп от разгара на пандемията насам - резултат, който усложнява пътя на политиката на Японската централна банка на фона на засилващите се спекулации, че тя е все по-близо до премахването на последния в света режим на отрицателни лихвени проценти.

Брутният вътрешен продукт се сви с 2,9% на годишна база през трите месеца до септември спрямо предходното тримесечие, тъй като домакинствата ограничиха разходите си, показаха ревизираните данни на Службата на кабинета в петък. 

Актуализираните данни отбелязаха най-дълбокия спад от пролетта на 2020 г. насам в сравнение с предварителните данни от -2,1% и консенсусните оценки за малко по-слабо свиване. 

BOJ
Ревизирани надолу. Икономическото свиване на Япония е по-дълбоко от първоначално отчетеното

Ревизираните резултати потвърждават, че икономическото възстановяване на Япония от пандемията е загубило инерция през лятото, като перспективите също са колебливи, тъй като икономиките в чужбина се забавят, а лепкавата инфлация продължава да тежи на вътрешното потребление. 

Отделни месечни данни показаха още по-голяма слабост през текущото тримесечие, като разходите на домакинствата спаднаха с 2,5% през октомври спрямо година по-рано, което е осми пореден спад. Номиналното нарастване на заплатите с 1,5% през месеца все още е значително по-ниско от инфлацията, която натежава върху потребителските разходи.

Взети заедно, петъчните данни усложняват сметките на централната банка, тъй като властите изчакват повече доказателства, че е налице положителен цикъл на заплатите и цените, преди да се оттеглят от мащабния експеримент за стимулиране на икономиката, продължил повече от десетилетие. 

Те също така не дават възможност за отдих на министър-председателя Фумио Кишида, който се бори с рекордно ниските си рейтинги на фона на критиките към него заради скандала с набирането на средства и мерките му за справяне с последиците от инфлацията.

"Ревизираните данни и докладът за разходите показват признаци на слабост на потреблението", каза Нобуясу Атаго, главен икономист в Института за икономически изследвания Rakuten Securities. "Рисковано е за Банката на Япония да прекрати политиката на отрицателни лихвени проценти, когато икономиката вече се влошава."

"Все пак смятам, че основният им сценарий е, че ще направят този ход през януари с нови ценови прогнози", каза Атаго, визирайки тримесечните прогнози, които понякога се използват за обосноваване на корекциите на политиката.

Слабите показания за БВП идват на фона на нарастващите спекулации на пазарите, че Банката на Япония ще предприеме ранни действия за премахване на отрицателния лихвен процент. Пазарните разговори се подхранват от забележките на шефа на централната банка Казуо Уеда, че работата му ще стане по-трудна от края на тази година, и от коментарите на неговия заместник, който очевидно омаловажава въздействието на евентуално повишаване на лихвения процент.

В четвъртък доходността на японските облигации се повиши най-много от година насам, а йената укрепна с почти 4% спрямо долара. 

В петък японската валута натрупа допълнителни позиции след резултата за БВП, което подсказва, че лошият резултат не е спрял вълната от спекулации, че БНБ може да предприеме действия още на заседанието си през декември, вместо да изчака данните за БВП за четвъртото тримесечие през февруари и годишните данни за договарянето на заплатите през март.

Почти всички икономисти, анкетирани от Bloomberg преди рязкото поскъпване на йената в четвъртък, не очакват промяна в политиката на Банката, когато ще приключи следващото ѝ заседание на 19 декември. Две трети от тях смятат, че банката ще се откаже от отрицателната си лихва в началото на следващата година. Април се смята за най-вероятния момент, като има риск от по-ранно преместване през януари.

"По-дълбокото свиване не вдъхва доверие на пазарното мнение, че БНБ е все по-близо до прекратяване на политиката си за контрол на кривата на доходността", коментира Таро Кимура, икономист от Bloomberg Economics.

Данните за БВП показаха, че потреблението е продължило да се понижава през лятото с 0,2% неангажиран спад в сравнение с първоначалното непроменено отчитане. Данните за капиталовите разходи бяха повишени, но въпреки това показаха спад от 0,4% на тримесечна база. Търговията също натежа върху растежа.

По-резкият спад на запасите в частния сектор намали растежа с още 0,5 процентни пункта, въпреки че намаляването на складираните от компаниите стоки може да се разглежда и като положителен знак за икономиката в бъдеще.

Смазващото въздействие на инфлацията върху потреблението е свързано с политическа цена за Кишида. Подкрепата за неговата администрация намалява въпреки последния му пакет от икономически стимули, предназначен да помогне на домакинствата да се справят с нарастващите разходи за живот. 

В допълнение към критиките към методите на партията му за набиране на средства, ако ръстът на заплатите не успее да се справи с покачващите се цени, причинявайки още повече болка на потребителите, Кишида може да се сблъска с опозиция при следващите избори за лидер на неговата Либерално-демократическа партия през 2024 г.

В четвъртък Кишида се срещна с ръководителя на Банката на Япония Уеда, за да обсъдят паричната политика и състоянието на икономиката. Кишида не е отправил конкретни искания, заяви Уеда.