Nomura планира да свие разходите за банкиране на едро със $100 млн.

Сегментът, в който се намират операциите на Nomura за търговия и инвестиционно банкиране, отчита забавяне на бизнеса в чужбина, въпреки че резултатите му в Япония са стабилни

08:30 | 30 ноември 2023
Автор: Такаши Накамичи,Нао Сано
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nomura Holdings Inc. се стреми да намали разходите си за още 100 млн. долара в подразделението си за банкиране на едро, тъй като най-голямата брокерска компания в Япония се стреми да подобри резултатите си.

Напредъкът на това ключово подразделение по отношение на целите за печалба е "значително изостанал", заяви главният изпълнителен директор Кентаро Окуда в презентация на годишния инвестиционен форум на фирмата. Сегментът, в който се намират операциите на Nomura за търговия и инвестиционно банкиране, отчита забавяне на бизнеса в чужбина, въпреки че резултатите му в Япония са стабилни, каза той.

Окуда се опитва да съживи Nomura, след като през първите три години от мандата му печалбата спадна, натежала от загубите в чужбина. Компанията предприе редица стъпки за подобряване на резултатите в чужбина - от разширяване на глобалния пазар на частни кредити на стойност 1,6 трилиона долара до наемане на търговци в Близкия изток и съкращаване на работни места в Китай.

Окуда заяви, че осигуряването на възстановяване на бизнеса с макропродукти, където има голям пазарен дял, е един от най-важните въпроси за бизнеса на едро.

Перспективите за лихвените проценти във всяка страна постепенно стават по-ясни, а покрай това бизнес резултатите ни малко по малко се подобряват. Но нямаме намерение просто да чакаме възстановяване на пазара“, каза Окуда във видео презентация.

За да постигне последните съкращения в бизнеса на едро, който генерира около половината от приходите на компанията, Nomura ще преразгледа корпоративните функции, наред с други мерки, според презентацията. Подразделението вече е предприело преструктуриране, включително фокусиране на ресурсите върху основните продукти и региони.

Добре е, че Nomura посочва конкретен бизнес - в случая макро сектора - като обект на повишено внимание, тъй като това предполага конкретна стратегия за повишаване на приходите в него“, посочи Майкъл Макдад, анализатор в Morningstar Inc. в Токио. Въпреки това той добави, че допълнителните съкращения на разходите едва ли ще позволят на подразделението да постига постоянно възвръщаемост над цената на капитала.

Акциите на Nomura паднаха с 0,1% в Токио в сряда, намалявайки тазгодишния си ръст до 23%. Акциите се търгуват на цена, която е 0,58 пъти по-висока от балансовата стойност на активите, което е по-ниско от 0,89 пъти на местния конкурент Daiwa Securities Group Inc.

През последните месеци Nomura се опитва да намали разходите в бизнеса си на едро. През последните две тримесечия печалбата преди облагане с данъци от този сегмент спадна, а през предходните две тримесечия той отчете загуби, тъй като разходите надхвърлиха приходите.

Мисията за по-нататъшно намаляване на разходите следва обявеното преди половин година широкообхватно преразглеждане на дейността, тъй като Okuda се стреми да постигне възвръщаемост на собствения капитал от 8 до 10% - ключов показател за печалба, който миналата година спадна до по-малко от половината от тези нива.

Отделно от плана за икономии на едро, Nomura е завършила 66% от програмата за намаляване на разходите с 50 млрд. йени (340 млн. долара), която цели да изпълни до март 2025 г. Тя съкрати работни места, намали обезщетенията и премести клоновете си от улицата на по-високи етажи.

През май Nomura намали общата си цел за печалба преди данъци за подразделенията за търговия на дребно, търговия на едро и управление на инвестиции на 288 млрд. йени за годината, приключваща през март 2025 г., от предишната цел от 390 млрд. йени, посочвайки променящата се макроикономическа среда.

Друга част от фирмата заяви, че сегментът ѝ за търговия на дребно е на път да постигне преразгледаните цели. Тя планира да го преименува на отдел за управление на благосъстоянието през годината, започваща на 1 април. Този ход подчертава желанието на Nomura да обслужва повече заможни лица и да генерира постоянни такси от управлението на техните активи.

Промяната на името прави „положително впечатление“, казва Макдад. Тя „отговаря на предпочитания от регулаторните органи подход за здравословно развитие на бизнеса с ценни книжа в Япония и може също така да подобри представата на инвеститорите за дългосрочните перспективи за растеж на този бизнес“.

В същото време Nomura иска да се възползва от възможностите в Япония, залагайки на нарастващия интерес към пазара. Плановете на компанията варират от придобивания до улесняване на раздържавяването на кръстосани дялове, според нейната презентация.