Nomura, BofA повишиха прогнозата за ръст в Китай

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

10:30 | 21 април 2023
Обновен: 12:30 | 21 април 2023
Преводач: Мария Попова

 

Nomura и Bank of America са все по-оптимистични относно перспективите за растеж на Китай. Nomura прогнозира, че втората в света икономика ще се разрасне с 5,9% тази година, с което повишава първоначалните очаквания за 5,3%. Bank of America също повиши прогнозата си от 5,5% на 6,3%. Последните данни показват силно възстановяване на Китай през първото тримесечие.

Президентът Байдън иска да ограничи американските бизнес инвестиции в ключови сегменти от китайската икономика. Bloomberg научи, че в следващите седмици той ще подпише президентска заповед с фокус върху чиповете, изкуствения интелект и квантовите компютри. Администрацията обсъжда мярката от почти две години и се твърди, че ще предприеме действия около 19 май, когато е срещата на Г-7 в Япония.

Председателят на Фед – Кливланд Лорета Местер отбеляза нуждата от още едно повишение на лихвите за овладяване на инфлацията, но също така подчерта и необходимостта да се следи скорошното напрежение в банковия сектор, което може да отслаби кредитния пазар и икономиката. Местер заяви, че Фед е по-близо до края отколкото до началото на цикъла на затягане.

"Очаквам, че ще е нужно паричната политика да продължи да навлиза в рестриктивна територия през тази година като лихвата по федералните фондове да надвиши 5%, а реалните лихви по федералните фондове да се задържат с позитивни стойности известно време. Точно колко високи ще трябва да станат лихвите по федералните фондове и колко дълго ще трябва политиката да остане рестриктивна ще зависи от развитието на икономиката и финансите", каза Местер.

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че за сега  не планира да повиши данъка върху продажбите, за да финансира мерките по отглеждането на деца и по отбраната. Той беше обещал да удвои разходите за семействата и отглеждането на деца, за да противодейства на спада на раждаемостта в Япония. Правителството иска да увеличи и разходите за отбрана и заяви, че дискусиите около финансирането продължават.