Nomura са песимисти за еврото

Андрю Тисенхърст, старши икономист и пазарен стратег, Nomura

13:00 | 4 октомври 2022
Обновен: 13:48 | 4 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ще се върнем към централната банка на Австралия по-късно. Сега ми кажете какво мислите за паунда. Смятате, че ще има паритет. Че този 12-процентен спад ни дава график на това, което ще се случи.

Да, двойката долар-паунд се насочва към тази цифра към края на годината. Отскочи много от 1,03, но смятаме, че фундаментите са против паунда и Великобритания.

Затова днес е един от онези дни, в които стратезите ще ви припомнят значението на позиционирането и как може да бъдете притиснати. Но в дългосрочен план фундаментите продължават да сочат към спад на паунда.

Обяснете малко повече. Обемът на тези 12% ми показва, че тук има нещо много повече от силен долар.

Няколко фактора действат за моите глобални валутни колеги. Единият е огромния удар от търговията и енергетиката, който понесе Обединеното кралство.

Австралия е на другия полюс с по-високи енергийни цени.

Другият фактор е много високия дефицит по текуща сметка, който върви към около 8 процентни пункта от БВП. Не сме виждали такова нещо доста отдавна.

Великобритания е силно изложена и на слабостта в региона. На слабостта в Европа. Това е още един фактор.

И планът за фискални разходи, макар че корабът се стабилизира сякаш, пазарите откриха, че реакцията е леко нестабилна.

Да преминем към Европа и еврото. Все още сте по-скоро песимистично настроен към тази валута. Същата ли е логиката?

Почти. Ще добавя, че европейските данни изглеждат много, много слаби. Последният доклад на Ifo онзи ден беше доста слаб.

Европа явно е тръгнала към значителна рецесия. Това е прогнозата ни.

ЕЦБ поне засега изглежда доста силно решена на повишение на лихвите и рецесия. Голяма част от икономистите може да кажат, че по-високите лихви би трябвало да са позитивни за валутата, но всъщност ние смятаме, че повишението на лихвите към рецесия няма да повиши привлекателността на Европа като дестинация за капиталовите потоци.

Затова сме доста негативно настроени към еврото по тази причина.

Другата причина е ситуацията около Русия и Украйна. Пазарните участници бяха леко облекчени, че украинската страна се справя толкова добре. Без да съм геополитически анализатор само ще кажа, че това поставя господин Путин в трудна ситуация. И не се знае как ще реагира.

Може да реагира доста агресивно и това да разтревожи пазарите.