Goldman и Nomura понижиха прогнозата за растежа на Китай

Лора Райт, Bloomberg

17:04 | 18 август 2022
Преводач: Мария Попова

Goldman Sachs и Nomura понижиха прогнозите си за икономическия ръст на Китай. Понижи годишната си прогноза от 3,3%  до 3%. Nomura обявяват още по-нисък ръст от 2,8%. Енергийната криза увеличава несигурността в прогнозите.

Управителят на централната банка на Египет подаде оставка вчера, само ден преди заседанието по лихвите. Според държавните медии, Тарек Амер е бил назначен за съветник на президента, но не се дават повече подробности по оставката и не беше обявено кой ще бъде следващият гуверньор.
Кредитният рейтинг на Украйна беше повишен от Fitch. Това става след като страната подписа споразумение с кредиторите за отлагане на плащанията, а притежателите на облигации се съгласиха на отложено с 2 години плащане по главница и лихви от 6 милиарда долара, за да помогнат на разкъсаната от война държава.

Труден период очаква Великобритания през така нареченото „лято на недоволството“. Железопътните работници започват национална стачка, а в Лондон спряха автобусите и метрото. Тези действия ще бъдат последвани от 8 дневна стачка на докерите от Филиксстоу – най-голямото контейнерно пристанище на Острова. Това означава недостиг на всичко – от играчки до потребителска електроника и дрехи.