В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Nvidia се стреми да изгради екосистема за изкуствен интелект в Япония

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 05.12.2023 г.

15:45 | 5 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Nvidia Corp. планира да подпомогне изграждането на екосистема, свързана с технологиите за изкуствен интелект, в Япония, за да отговори на търсенето в страната, която желае да получи предимство в областта на изкуствения интелект. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания ще се стреми да си партнира с японски изследователски организации, компании и стартъпи, за да изгради фабрики за изкуствен интелект, заяви главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг по време на встъпителните думи на среща с японския министър на икономиката Ясутоши Нишимура във вторник. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Nvidia ще създаде изследователска лаборатория за изкуствен интелект, ще инвестира в местни стартъпи и ще обучава обществеността за използването на изкуствен интелект, посочи Хуанг.

Графичните чипове на Nvidia, които обработват големи количества данни чрез паралелни изчисления, се превърнаха във водещ инструмент за обучение на услуги с изкуствен интелект. Цените на чиповете на Nvidia се повишиха, тъй като компаниите и правителствата се борят да развият собствените си умения в областта на изкуствения интелект. По-рано тази седмица Хуанг се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида и обеща да направи всичко възможно, за да даде приоритет на Япония, съобщават местни медии.

Хуанг заяви, че ще изградят мрежа от фабрики за изкуствен интелект в Япония, за да може страната да обработва данните на обществото и да създава интелигентност за обществото и индустрията.

Токио се опитва да си възвърне водещата позиция в областта на технологиите, като използва опита си в областта на материалознанието и инструментите за производство на чипове и като предоставя субсидии за милиарди долари за увеличаване на вътрешното производство на авангардни полупроводници. Но досега тя до голяма степен е пропуснала лъвския пай от печалбите, свързани с генеративния изкуствен интелект. Хуанг отбеляза, че Япония може да изгради своя собствена екосистема за изкуствен интелект.

Япония разполага с всички технически познания и промишлени възможности за създаване на собствен изкуствен интелект“, коментира Хуанг пред министъра на икономиката, като добави, че Япония има десетилетия опит в областта на мегатрониката, производството и роботиката.

Япония може да изгради своя собствена инфраструктура за изкуствен интелект, като използва японски данни за създаването му. „Няма причина да изнасяме данни от Япония. Няма причина да изнасяме японския изкуствен интелект.“

Nvidia доставя чипове на японски компании, сред които SoftBank Corp., NEC Corp., подразделенията за мобилни услуги и услуги за пренос на данни на Nippon Telegraph & Telephone Corp., както и на Sakura Internet Inc. и Mitsui & Co. Всички те са в надпревара за изграждане на специфична за Япония инфраструктура за изкуствен интелект. Акциите на Sakura Internet скочиха със 7,6% и затвориха на ниво от 1927 йени, което е най-високата стойност от почти осем години. SoftBank и NTT останаха без промяна, а NEC спадна с 3,6%, докато Mitsui загуби 1,4%.

За да може Япония да разработи свой собствен генеративен изкуствен интелект, се нуждаем от графичните процесори на Nvidia. Не можем да се справим, ако не си сътрудничим“, заяви министърът на икономиката Нишимура. Той би искал да видя Япония водеща в света в областта на иновациите чрез задълбочено партньорство с Nvidia.

Друга водеща тема от Терминала на Bloomberg е разменените обвинения за медицинските складове в Газа между Израел и СЗО. Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че Израел е наредил да се изпразнят медицинските складове в южната част на ивицата Газа, алармирайки за предстояща хуманитарна криза в момент, когато израелските сили разширяват войната си срещу „Хамас“. Израел отхвърли обвинението.

СЗО получи заповед, че трябва да премахне доставките от двата си медицински склада в южната част на ивицата Газа в рамките на 24 часа, „тъй като наземните операции ще ги направят неизползваеми“, пише генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус в публикация в социалната мрежа X.

Призоваваме Израел да оттегли заповедта и да предприеме всички възможни мерки за защита на цивилното население и гражданската инфраструктура, включително болници и хуманитарни обекти“, пише Гебрейесус.

Израел отрече да е поискал от СЗО да евакуира складовете, като заяви в X, че е опровергал това твърдение „пред съответните представители на ООН“.

Израел призова хората да се евакуират от районите в южната част на Газа, като предупреди, че атаките му там ще бъдат също толкова ожесточени, колкото и в северната част, където голяма част от гражданската инфраструктура е изравнена със земята. В необичайно откровен коментар през уикенда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че е настоявал Израел да избегне цивилни жертви, като предупреди да не се заменя „тактическа победа със стратегическо поражение“.

През седмиците, откакто бойците навлязоха на израелска територия, убиха около 1200 души и отвлякоха още около 240, Израел обеща да изкорени „Хамас“, която е обявена за терористична група от САЩ и Европейския съюз. СЗО многократно се е обявявала срещу израелския отговор, осъждайки нападенията срещу болници и призовавайки за прекратяване на огъня.

Повече за водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.