Акциите на Nvidia едва ли ще успеят да повторят звездната си година

Слабото развитие на акциите през второто полугодие е отражение на изключително оптимистичните очаквания, които бяха заложени по време на първоначалната мания за акции, свързани с изкуствен интелект

19:00 | 2 декември 2023
Автор: Райън Властелица
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Знаменателната година на Nvidia Corp., през която стойността на акциите се увеличи повече от три пъти на фона на манията за изкуствен интелект, едва ли ще се повтори.

Това е посланието от последните два отчета за приходите на производителя на чипове, при които акциите почти не се промениха, въпреки че прогнозите за печалба и продажби надхвърлиха високите очаквания. И макар че Уолстрийт все още е с преобладаващо положително отношение към акциите, анализаторите виждат само 36% ръст през следващите 12 месеца - добра възвръщаемост, но значително по-малка от тази през 2023 г.

Слабото развитие на акциите през второто полугодие е отражение на изключително оптимистичните очаквания, които бяха заложени по време на първоначалната мания за акции, свързани с изкуствен интелект. Сега обаче някои предупреждават, че сегашната траектория на растеж на Nvidia не е устойчива в дългосрочен план, особено в индустрия, която е известна със своите цикли на подем и спад.

С изключително голямо търсене, значителен пазарен дял и липса на реални алтернативи за продуктите ѝ, смятаме, че компанията преживява пик на търсенето“, пише анализаторът на Edward Jones Логан Пурк, който миналата седмица понижи рейтинга на Nvidia до еквивалента на неутрален. „Това ще направи по-трудно за компанията непрекъснато да надминава очакванията и да повиши значително стойността на акциите.

Акциите се повишиха с 0,9% в сряда.

Nvidia се търгува в диапазон въпреки силните отчети

Част от проблема е, че очакванията са толкова високи. За годината, приключваща в началото на 2025 г., Уолстрийт оценява коригираната печалба на акция на около 20 долара, което е над два пъти повече от прогнозите на анализаторите само преди шест месеца.

Тези повишаващи се оценки понижиха оценката на Nvidia от 50-кратния коефициент на печалба, на който акциите се търгуваха през лятото. Това е добра новина за всички, които притежават акции, и може би входна точка за тези, които са пропуснали бурното рали.

Но може да се окаже трудно да се намери някой, който вече да не притежава Nvidia - това е още една пречка за по-нататъшно повишаване на цените на акциите. Анализ на Morgan Stanley на 100-те най-активно управлявани институционални портфейла през третото тримесечие показа, че средната концентрация на Nvidia в портфейла е около 2,3%, което е доста над историческата средна стойност от 0,7%.

Всички обичат акциите, така че повече или по-малко всички вече ги притежават или ги претеглят, а това означава, че ще бъде трудно да се намери следващият купувач“, каза Тим Гриски, старши портфолио-стратег в Ingalls & Snyder, която притежава акциите. „Акциите трябва да продължат да се повишават в дългосрочен план, но дните, в които се повишаваха с 20% при много добри резултати, отминаха.“

Със сигурност един нов катализатор може да промени всичко. Но в момента е трудно да се разбере какво би могло да бъде това. Компанията актуализира своя процесор H100 и често установява или задълбочава партньорства с други технологични компании - последно с Amazon. com Inc.

Но нито актуализациите на продукти, нито партньорствата изглежда ще дадат голям тласък на акциите, а на хоризонта се очертават няколко риска. Приходите могат да бъдат засегнати от ограниченията на САЩ върху износа за Китай, въпреки че се съобщава, че Nvidia произвежда нови чипове за този пазар, които няма да се сблъскат с ограниченията. Очаква се конкуренцията да се засили от страна на съперници, включително Advanced Micro Devices Inc., и клиенти като Microsoft Corp., като в същото време съществува и риск от ответна реакция срещу разпространението на изкуствения интелект, тъй като той става все по-масов.

Волатилността на Nasdaq 100 спада

Неотдавнашните печалби на основните интернет и технологични акции доведоха до намаляване на волатилността, свързана с Nasdaq 100. Индексът на волатилността CBOE NDX е спаднал с 36% от октомврийския си връх и наскоро затвори на най-ниското си ниво от януари 2020 г. насам. Показателят е доста под средното си петгодишно ниво. Технологичният бенчмарк се повишава с 46% през 2023 г.