Горещата серия на Nvidia спря, след като подхранваното от AI рали удари пауза

Графика на деня, 16.11.2023 г.

10:48 | 16 ноември 2023
Автор: Субрат Патнайк и Кармен Рейнике
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Рекордната поредица от печалби на Nvidia Corp. приключи, след като технически сигнал показа предупредителен знак, а конкурент разкрива собствен чип за изкуствен интелект.

Акциите на фаворита на тазгодишното рали, подхранвано от AI, паднаха с 1,6% в сряда, слагайки край на 10-дневен печеливш период, който съвпадна с предишния рекорд на компанията. По време на ралито акциите добавиха 22% и почти 220 милиарда долара пазарна стойност, според данни, събрани от Bloomberg. Това изстреля индекса на относителната сила на акциите (RSI) - показател за бичи и мечи ценови импулс от 0 до 100 - над 70.

Такова повишено ниво на RSI обикновено се счита за обратен сигнал, че спадът е неизбежен, тъй като купуването е станало прекомерно. Във вторник акциите навлязоха в така наречената свръхзакупена територия за първи път от юли.

Причинявайки допълнително ужас за инвеститорите на Nvidia в сряда, конкурентът в производството на AI чипове Microsoft Corp. представи своя конкурентен чип Maia 100. Акциите на софтуерния гигант приключиха сесията със спад от 0,2%.

Преди спада в сряда акциите на Nvidia бяха подхранвани от възстановяването на технологичните акции на фона на охлаждащата се инфлация и надеждите, че лихвените проценти на Федералния резерв са достигнали своя връх. Nvidia също получи допълнителен тласък, когато компанията в понеделник обяви актуализация на своите процесори с изкуствен интелект.

По-бързото от очакваното пускане на новия чип на Nvidia отразява желанието на компанията да отблъсне всяка конкуренция в тази доходоносна и търсена категория на AI, казаха тогава анализатори. Съобщението на Microsoft показва, че конкуренцията не изостава.

Инвеститорите ще получат представа за печалбите на Nvidia, когато команията представи отчета си на 21 ноември. Дори нейните акции задвижват печалбите на Nasdaq 100 тази година, не всички са оптимистични.

Инвестиционната фирма на Майкъл Бъри залагаше срещу кошница от акции на полупроводници, която включва Nvidia, според регулаторно подаване във вторник. Междувременно Duquesne Family Office на милиардера инвеститор Стенли Друкенмилър намали дела си в Nvidia през последното тримесечие, според декларация.