UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Бизнесът в България е привлечен от обещанието на AI за по-висока ефективност

Лилия Месечкова, старши вицепрезидент в Progress, в "UpDate", 05.11.2023

20:30 | 5 ноември 2023
Обновен: 20:51 | 5 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Обещанието за по-висока ефективност, намалени разходи и по-добро клиентско обслужване е много мощен двигател, който насърчава бизнеса в България да експериментира с използването на изкуствен интелект, но рисковете, които тази нова технология крие ще забавя масовото й навлизане. Това каза Лилия Месечкова, старши вицепрезидент в Progress, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова.

Изкуственият интелект ще помага на компаниите да разбират по-добре потребителите, защото притежава умението да обработва огромен обем данни и информация за различни групи, като моделите ще бъдат динамични и ще могат да се случват в реално време.

Това ще даде възможност за подобряване на потребителското изживяване. „Напоследък виждаме много красиви и доста интересни картинки и видеа, генерирани от AI, но отново в основата стои креативността на човека. Очаквам същото да се случи и с визуалния дизайн и крайния потребителски интерфейс. Изкуственият интелект ще помага на специалистите в тази област да са още по-креативни, още по-продуктивни“. 

Що се отнася до помощта на изкуствения интелект в областта на образованието и подготовката на кадри за IT индустрията гостенката каза, че на пазара вече излизат т. нар. „асистенти за програмиране, които са базирани на изкуствения интелект“.

“Тези асистенти са достъпни директно в средата за разработване, като инженерите могат да ги използват като партньор в програмирането, като някой, на когото могат да задават въпроси, от когото могат да получат конкретни предложения за писане на код, да валидират кода си, да питат за наличие на грешки. Тези асистенти са еквивалента на т.нар „програмиране по двойки“, което исторически осигуряваше по-високо качество“.

Всъщност този асистент, базиран на изкуствения интелект, може да е този партньор, който да ускори ученето на нова технология и усъвършенстване на уменията, като навреме дава обратна връзка за това, което човекът върши, добави събеседничката. „Школите в България са много иновативни и в крак с новите технологии. Те наистина са първите, които експериментират с новите технологии“.

„Със сигурност нуждата от някои типове работа ще намалее. Работата, която може да бъде автоматизирана от AI, ще бъде автоматизирана. Но нуждата от кадри, които знаят как да използват изкуствения интелект ефективно, няма да отпадне. Тези хора, които знаят как да работят с изкуствения интелект, ще имат предимство пред другите, които не знаят. В този ред на мисли хората, които не успяват да се ориентират към новото време, ще се чувстват застрашени“. 

На въпроса дали бизнесът в България е готов да прегърне изкуствения интелект или се страхува от този етап Месечкова каза, че са на лице два фактора. „От една страна обещанието за по-висока ефективност, намалени разходи и по-добро клиентско обслужване е много мощен двигател, който насърчава бизнеса да експериментира и да види какво може да постигне с изкуствения интелект. Но от друга страна има рискове, които изкуственият интелект крие - етични, правови, финансови“.

„Все още няма достатъчно добре изградени практики и технологии как да се управлява този риск. В този ред на мисли смятам, че интегрирането на изкуствения интелект в бизнеса ще се забави, докато тези практики не се появят масово. Със сигурност ще пробват, но няма да са първите, които ще прегърнат използването на изкуствения интелект“. 

ИТ индустриите са много привлекателни, както за хората, които стартират сега кариерата си, така и за кариерно преориентиране. Ще направи ли AI още по-привлекателна тази индустрия? Каква ще е промяната при провеждането на хакатоните, която изкуственият интелект ще предизвика? Как AI може да допринесе за по-екологичното и по-устойчиво разработване на софтуер, след като на този етап ИИ изисква използването на доста изчислителна мощ? Каква роля ще играе ИИ в налагането на стандарти за програмиране в проекти с отворен код?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.