UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Български финансов AI стартъп получи инвестиция от 1,5 млн. долара

Никола Лазаров, CEO на Eilla.ai, „UpDate“, 12.11.2023 г.

20:06 | 12 ноември 2023
Обновен: 18:02 | 13 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

Платформата ни се занимава с автоматизация на професионалистите, които се занимават със сливания и придобивания, с рисков капитал и дялови инвестиции. Целим се към всеки един процес, като започваме от правене на профил на компании, кои са конкурентите им, намираме стратегически купувачи, правим анализ на портфейли на фондове и т. н. Предоставяме решение, което позволява систематизиран анализ на стотици компании в рамките на минути. Това каза Никола Лазаров, CEO на Eilla.ai в предаването „UpDate“ с водеща Елена Кирилова.

"Най-голямото предизвикателство, което виждаме при инвестиционните банкери и инвеститорите е, че трябва да се обработва и анализира огромен обем от данни и след това да се синтезират в дадени документи. Това отнема часове или дни, а за това време тези хора могат да направят нещо много по-добро и там влизаме ниe. Помагаме с анализа на огромен обем данни и синтезираме в даден документ, който те искат. Това е, което правим в момента. В бъдеще искаме да помогнем много повече с вземането на решения - кога и дали да инвестират в дадена компания."

Лазарова изтъква, че сред клиентите си имат фондове и професионалисти от над 50 банки. С някои от тях са реализирали стратегически партньорства, които да подпомогнат усъвършенстването на платформата.

Наскоро компанията набира финансиране в размер от 1,5 млн. долара от Eleven Ventures и Fuel Ventures. Гостът разказва, че почти не са вложили средства в маркетинг, а са наблегнали на техническата част.

"Ние сме силен технически екип и успяхме с много малко хора да постигнем това нещо. Само 5 човека сме. След инвестицията смятам да станем общо между 12 и 15 човека. Ще наемаме предимно в Лондон."

Лазаров разказва, че компанията е базирана в Лондон, като причините за това решение са няколко. Самият той е учил и живее там, но освен това гостът гледа на града като на финансов център на света с едни от най-добрите университети за изкуствен интелект.

"Клиентите ни са почти изцяло от САЩ и Великобритания. Това е фокусът ни. Това са най-големите пазари особено за нашата дейност... Със сигурност искаме да влезем и на българския пазар даже един от нашите инвеститори е български фонд."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.