Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ограничаването на AI е трудна задача, бизнесът няма да спре да инвестира в него

доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, в "Светът е бизнес" 10.11.2023 г.

12:05 | 10 ноември 2023
Обновен: 13:17 | 10 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Основна тема на проведена във Великобритания среща на върха беше безопасността и управлението на рискове от изкуствения интелект (ИИ), а водещите изводи от нея бяха, че ИИ задава дневния ред на бизнеса, което е най-горещата проблематика в технологичния сектор. Ограничаването на изкуствения интелект е трудна и амбициозна задача, правото следва развитието на обществените отношения и рядко успява да го изпревари, а няма как бизнесът да спре да развива и да инвестира в изкуствения интелект, това коментира доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Винаги, когато се говори за избори се появяват политически страсти, което е нормално, но се наблюдаваха сериозни нарушения в изборния процес, като имаше скандали с машините и проблеми с хартиените бюлетини от страна на комисията, каза Захариев. Когато става въпрос за изборен процес трябва да знаем, че става въпрос за доверие, трябва да има алтернативни опции за вот, работа е на институциите да осигурят сигурност, но като общество трябва да сме бдителни, допълни той.

Като става въпрос за машините, гостът смята, че те се охраняват и има ограничен достъп, което говори за добро ниво на сигурност. Манипулация на вота може да има винаги, а за предотвратяването и намаляването им, трябва строг контрол от институциите и будно гражданско общество, смята гостът.

Основна тема на проведена във Великобритания среща на върха беше безопасността и управлението на рискове от изкуствения интелект (ИИ), а водещите изводи от нея бяха, че ИИ задава дневния ред на бизнеса, което е най-горещата проблематика в технологичния сектор, тъй като в момента всеки се бори да развива и да се възползва от новата технология. Изненадващо за госта бе, включването на Китай, които прилагат собствени, различни правила за ИИ.

Международните компании, които оперират на чужда територия, трябва да се съобразяват с регулации и ограничения на различни държави. Като в ЕС е най-строгият контрол за защита на личните данни, което би създало трудности на китайски компании да пробият на европейския пазар.

Ограничаването на изкуствения интелект е трудна и амбициозна задача. Гостът обясни, че правото следва развитието на обществените отношения и рядко успява да го изпревари, а когато говорим за технологии с такъв икономически потенциал, няма как бизнесът да спре да развива и да инвестира в изкуствения интелект. Законодателството може да следи за интересите и правата на гражданите.

„Можем да очакваме всякакъв тип иновации в тази сфера (на изкуствения интелект); преди само няколко години идеята за ИИ звучеше като фантастика; Според мен не може да си представим какво ще се случи с развитие на технологиите, само след няколко години, толкова е експоненциално.“

Изкуственият интелект работи в много сфери, което е изключително полезно, но трябва като общество да се придържаме към базови ценности и технологията да служи на човека, а не обратното. Никоя технология не е добра, нито лоша, сама по себе си, а е важно как се използва от хората.

Опасностите от въвеждане на изкуствен интелект в социалните мрежи са свързани с това, че не е ясно къде отива информацията, която ИИ събира и каква информация се използва, за генериране на информацията, която получава потребителя, а тя може да е невярна и да му се доверим, обясни гостът. Трябва да се знае къде отиват данните и как се ползват, също така как гарантираме ненарушаването на авторските права. Той вярва, че пътят за регулация е чрез транснационално сътрудничество, като се приемат инструменти с наднационален характер, но за сега добрият пример за нещо такова е само в рамките на ЕС. Гостът смята, че е напълно възможно ИИ да се използва и в търговските войни.

България има стратегия за развитие на новата технология, обясни гостът. Той допълни, че пътят започва от училищата и университетите, като трябва да се обяснява на младите какви рискове и ползи крие изкуствения интелект. В УниБИТ са създали специална лаборатория за изкуствен интелект и виртуална реалност, която да бъде използвана от студенти, докторати и преподаватели да развиват научно развойна дейност. Тя е още млада, от тази година, но очакват бъдещи резултати.

България изостава икономически от редица държави от ЕС, което е пречка на развитието на изкуствения интелект у нас, каза Захариев. Но у нас има изключително способни кадри в сектора и гостът се надява все повече компании да инвестират в развитието на изкуствения интелект в страната.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.