UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

AI стартъпите в ЦИЕ набират сили, можем да очакваме и специализирани фондове у нас

Зорница Стоилова, главен редактор на The Recursive, "UpDate", 29.10.2023 г.

20:01 | 29 октомври 2023
Автор: Милен Симеонов

Наскоро The Recursive публикува най-обширния доклад за състоянието на AI екосистемата в Централна и Източна Европа правен някога. Анализирахме публично достъпни данни за над 1200 компании и инвеститори в областта на изкуствения интелект в 12 държави от региона, като установихме около 900 продуктови компании в различен етап на развитието си, от които около 80 български. За такъв тип компании ние приемаме такива, които разработват, внедряват или комерсиализират технологии, базирани на AI. Идеята ни беше да направим една моментна снимка на това къде се намира тази индустрия в Централна и Източна Европа и дали може да ни осигури конкурентно предимство в икономическото развитие на региона. Това каза Зорница Стоилова, главен редактор на The Recursive в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

"Това може да ни даде конкурентно предимство в икономическото развитие, въпреки че самата екосистема за изкуствен интелект е още в ранно развитие. Имаме доста сериозни компании, които са пионери в тази област и вече са привлекли интереса на регионални и международни инвеститори. Те до голяма степен отговарят и за този дисбаланс във финансирането, където виждаме едни компании, които са много напред за разлика от други."

Според Стоилова неравномерното разпределение на финансирането към предприятията е свързано с етапа на развитие, в който се намират иновационните екосистеми както в България, така и в целия регион. Гостенката разказва, че това, което са забелязали е, че големите и съществени сделки са се случили в последните 5 години, като около 70% от компаниите се появяват след 2015 г. на фона на 1/4, възникнали в периода 2020-2023 г.

"Говорим за едни прохождащи компании. Това съответства и на развитието на капитала, който е наличен за тях в региона. Според мен примерът на тези компании пионери е много важен за един здравословен растеж на цялата иновационна екосистема, защото те носят ноу-хау за това как се скалира една компания, как се привличат международни инвеститори, как се привличат клиенти, които работят в глобален мащаб и които са склонни да споделят своя опит със следващите поколения предприемачи."

Стоилова разказва, че сред българските компании с най-голям дял от финансирането влизат такива със софтуерни решения, но и предприятия с хардуерни иновации, което показва разнообразие на предлагането и иновативните продукти, разработвани у нас. Това, което прави голямо впечатление в доклада е, че у нас имаме много по-ограничени източници на финансиране на стартъпите в сравнение с останалите страни в региона. Гостенката си обяснява това с факта, че екосистемата все още е в развитие. Според нея, за да имаме добре развити публични пазари в България, трябва да разполагаме с голям набор от инвеститори, които разбират от технологични компании и са склонни да ги подкрепят.

"Ако гледаме в по-общ план на технологичните екосистеми, най-добре развитите пазари са Полша, Чехия, Унгария, където имаме много повече примери за успешни компании, по-опитни фонд мениджъри и фондове, които специализират в дълбоки технологии и AI. Но ако гледаме размера на привлечените инвестиции, изпъкват страни като Румъния и Хърватия, които не бих казала, че имат по- развити екосистеми в сравнение с България. Но там наблюдаваме такива "изключителни" компании-еднорози, които са успели да привлекат мащабни инвестиции."

По отношение на специализираните фондове към изкуствен интелект гостенката смята, че с времето те ще дойдат и очаква появата им и у нас.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.