UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Експериментирането с изкуствен интелект в IT индустрията е във вихъра си

Лилия Месечкова, старши вицепрезидент в Progress, в "UpDate", 04.11.2023

20:15 | 4 ноември 2023
Обновен: 10:52 | 7 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Намираме се в зората на навлизането на изкуствения интелект в програмирането и по-точно в зората на по-мащабното навлизане на AI от по-масовата разработка на софтуера. Експериментирането с изкуствен интелект в IT индустрията е във вихъра си и доста от колегите използват на дневна база тези решения, за да разберат какво още може да им донесат като възможности. Това каза Лилия Месечкова, старши вицепрезидент в Progress, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова.

"Очакванията са, че програмистите ще станат много бързи в писането на кода, защото изкуственият интелект значително ще подпомогне този процес. Ще подпомогне автоматичното писане на тестове, по-бързото намиране на решения за познатите технически проблеми, по-бързото разбиране на чужд код и неговото подобряване. Това са няколко нови, практични подобрения, които идват с изкуствения интелект". 

Скоростта на развитие на тези процеси е голяма и "очаквам промяната да е значителна, каза Месечкова. "Свидетели сме на следващия скок на нивото на абстракция, с която разработчиците ще работят и новото поколение програмисти ще разчитат все повече на изкуствения интелект за изпълнението на тривиални задачи- Това ще им даде възможност да прекарват време в развитието на умения, които изкуствения интелект не може да донесе".

"Старото поколение програмисти ще трябва да се адаптира и да придобива умения, да работи с изкуствения интелект ефективно, за да постигат още по-високи резултати. Опитът им в софтуерната индустрия ще им помогне да работят по-добре с изкуствения интелект, отколкото техните по-неопитни колеги".

Нагласите в софтуерната индустрия за това, което се очаква да се случи на фона на промените, свързани с появата на технологии от типа на ChatGPT, е изкуственият интелект да замести позициите, които решават проблеми, които са свързани с нискокачествен код по възможно най-бързия начин, допълни гостенката. "Ще елиминира тези позиции, защото ще пише кода по-добре и по-бързо. Но когато става дума за висококачествена разработка на софтуерни продукти, там изкуственият интелект  ще е верен помощник и наистина ще помага за предоставянето по-бързо на нова функционалност за крайните потребители, но няма да елиминира позиции". 

На въпроса дали в момента тези AI решения, които виждаме, пишат ли достатъчно качествен код и дали се ползват от компаниите събеседничката каза, че качеството се подобрява с всеки изминал ден, но на този етап "не са толкова напреднали и развити, за да могат самостоятелно да създават код, без надзора на по-опитни програмисти". "Но се подобряват доста бързо и е интересно какво ще се случи през следващите месеци. На този етап наистина са помощник, който дава по-голяма бързина, но не и крайно решение". 

За перспективата да завърши т.нар. експерименталната фази и изкуственият интелект ще добие вече завършен вид, за да започнем повече да му се доверяваме Лилия Месечкова каза: "Не смятам, че ще стане толкова бързо и скоро напълно да се доверим на изкуствения интелект. Той крие своите рискове, които е трудно да бъдат напълно отстранени и човешкият надзор над изкуствения интелект ще е нужен още дълго време".

Как изкуственият интелект може да помогне при прогнозирането и предотвратяването на забавяне на софтуерни проекти, както и за предотвратяване на преразходи на бюджетите в IT компаниите? Кои са най-големите предизвикателства и кои са ограниченията, свързани с програмирането от гледна точка на използването на AI? Интегрирането на изкуствения интелект в успешните IT компании ще изисква ли добавянето на кадри, които да се занимават специално с неговото развитие и с поставянето на някакви ограничения заради етичните проблеми, които възникват? Доколко е компрометиран изкуствения интелект на фона на проблема с т.нар. "предубеждения"? А как изкуствения интелект ще повлияе на тестването на софтуера, което на този етап се извършва предимно от хора?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате  тук.