Nvidia не успява да задоволи големите очаквания на инвеститорите за бум на AI

Приходите за текущия период ще бъдат около 20 млрд. долара, съобщи най-ценният производител на чипове в света в изявление от вторник

10:26 | 23 ноември 2023
Автор: Иън Кинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите на Nvidia Corp. реагираха хладно на последния ѝ тримесечен отчет, който надхвърли средните оценки на анализаторите, но не успя да задоволи по-големите очаквания на акционерите, които са заложили много на бума на изкуствения интелект.

Приходите за текущия период ще бъдат около 20 млрд. долара, съобщи най-ценният производител на чипове в света в изявление от вторник. Макар че тази сума надхвърля средната прогноза на Уолстрийт от 17,9 млрд. долара, някои прогнози достигат до 21 млрд. долара.

След като се понижиха с 6,3% в края на търговията, акциите се стабилизираха до спад от около 1%.

Въпреки че Nvidia отбеляза поредното си впечатляващо тримесечие на растеж, някои инвеститори явно очакваха повече. Тази година те вложиха пари в акциите на компанията, които се повишиха с 242%, с надеждата, че индустрията с изкуствен интелект ще продължи да носи експлозивни печалби на Nvidia. Това означава, че акциите на Nvidia са оценени на ниво, което изисква абсолютно перфектен резултат, твърдят анализатори.

Като оставим настрана завишените очаквания, „резултатите на Nvidia продължават да бъдат поразителни“, заяви анализаторът на Wolfe Research Крис Касо в бележка до клиентите. Според него цифрите са особено впечатляващи, като се има предвид, че ограниченията на САЩ върху Китай вредят на продажбите. Освен това във вторник Nvidia обяви нови чипове, предназначени за Китай, които биха могли да помогнат за възстановяването на този пазар, отбеляза той.

Във вторник преди доклада акциите на Nvidia затвориха на цена от 499,44 USD в Ню Йорк. Компанията е най-добре представящата се акция на борсовия полупроводников индекс на Филаделфия тази година, изпращайки нейната оценка до над 1,2 трилиона долара.

Всъщност пазарната капитализация на Nvidia вече е с над 1 трилион долара по-голяма от тази на конкурента Intel Corp., който доскоро беше най-големият производител на чипове в света.

Дори и по време на по-широкото рали, компанията засенчи конкурентите си

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг превърна мощта в графичните чипове във водеща роля в това, което той нарича ускорени изчисления. Процесорите на компанията, които обработват повече данни, като извършват паралелно изчисления, се превърнаха в инструмент за обучение на AI услуги.

През фискалното трето тримесечие, което приключи на 29 октомври, приходите са се увеличили повече от три пъти до 18,1 млрд. долара, съобщиха от компанията. Печалбата беше $4.02 на акция, минус определени елементи. Анализаторите прогнозираха продажби от около 16 милиарда долара и печалба от 3,36 долара на акция.

Подразделението за центрове за данни на Nvidia, което е звездата в нейните операции, има приходи от 14,5 милиарда долара, което е с 279% повече спрямо същия период година по-рано. Междувременно звеното за персонални компютри на компанията се възстанови от забавянето в цялата индустрия. Приходите ѝ са нараснали с 81% до 2,86 млрд.

Успехът на Nvidia в продажбата на AI чипове на компании като Microsoft Corp. и Alphabet Inc. Google също го превърна в мишена. Microsoft представи свой собствен вътрешен AI процесор миналата седмица, след подобно усилие от страна на AWS на Amazon.com Inc. През това тримесечие Advanced Micro Devices Inc. също ще дебютира конкурент на Nvidia, наречен MI300. Но Nvidia не стои на едно място. Наскоро тя представи наследник на своя ценен чип H100, наречен H200, и той ще бъде наличен в началото на следващата година.

Друга заплаха за бизнеса на Nvidia е ограничаването на износа на САЩ за Китай - най-големия пазар на чипове. Администрацията на Байдън ограничи продажбата на някои от най-добрите продукти на Nvidia от съображения за национална сигурност.

Правителството на САЩ наскоро актуализира правилата си за такъв износ през октомври, за да направи заобикалянето на ограниченията по-трудно. Nvidia заяви, че промените засега няма да се отразят на продажбите ѝ, предвид ненаситното търсене на нейните продукти в други страни. Изискванията обаче я принуждават да промени операциите си и могат да окажат влияние в бъдеще.

Във вторник Nvidia потвърди, че правилата не са имали „значимо въздействие“ през последното тримесечие. Но Китай и други области, засегнати от ограниченията, представляват около една четвърт от приходите на компанията от центрове за данни. "Очакваме, че продажбите ни в тези дестинации ще намалеят значително през четвъртото тримесечие на фискалната 2024 г. , въпреки че вярваме, че спадът ще бъде компенсиран с повече от силен растеж в други региони", заявиха от компанията.

Главният финансов директор Колет Крес заяви, че правилата на САЩ изискват лицензи за някои видове износ и предварително уведомяване за други видове чипове, когато се изпращат за Китай и някои страни в Близкия изток. Компанията работи с клиентите си в тези региони, за да се опита да получи разрешение за доставка на някои от продуктите си и за „решения“, които няма да предизвикат ограничения.

Анализаторите очакват ръстът на приходите да продължи и през следващата година

Спадът в Китай през четвъртото тримесечие, „макар и да не е притеснителен в краткосрочен план, вероятно ще бъде обект на внимание от страна на инвеститорите“, казват в бележка анализаторите на Bloomberg Intelligence Кунян Собхани и Оскар Ернандес Техада.

Nvidia работи по някои нови чипове, които няма да предизвикат ограничения за износ, казва Крес. Те ще се появят през следващите месеци, но вероятно няма да помогнат за резултатите през настоящия период, казва тя. Все още е твърде рано и има твърде много фактори, за да се правят прогнози за това как тези продукти могат да повлияят на бъдещите приходи, посочи още тя.

Според нея прогнозите за четвъртото тримесечие щяха да бъдат по-високи, ако нямаше нови правила за доставките от Китай.

Междувременно Хуанг категорично отвърна на въпросите дали бизнесът на компанията с центрове за данни е достигнал пика на растежа си. Nvidia увеличава предлагането, а разширяващото се използване на хардуер с изкуствен интелект от доставчиците на софтуер, правителствата и корпоративните клиенти му дава увереност, че търсенето ще продължи да се увеличава.

Абсолютно вярвам, че центърът за данни може да се разрасне до 2025 г.“, казва той.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания Nvidia заяви, че харчи повече за служителите си, след като е повишила заплатите и е наела нови служители. Оперативните разходи нарастват с 13% спрямо предходната година и с 10% спрямо предходния период.

Освен това компанията отделя повече средства, за да се грижи за работниците в Израел.

Наблюдаваме въздействието на геополитическия конфликт в Израел и околностите му върху нашите операции, включително здравето и безопасността на нашите приблизително 3400 служители в региона, които основно поддържат научноизследователската и развойната дейност, операциите, продажбите и маркетинга на нашите мрежови продукти“, заявиха от Nvidia. „Оперативните ни разходи през третото тримесечие на фискалната 2024 г. включват разходи за финансова подкрепа на засегнати служители и благотворителна дейност.“

ИИ е най-горещата тема за инвеститорите в технологии тази година и всяка голяма компания говори за своите възможности в тази област. Но Nvidia е една от малкото компании, които печелят сериозно от тази тенденция, която се ускори след публичния дебют на ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 г. Този инструмент помогна да се покаже потенциалът на генеративния изкуствен интелект на по-широка аудитория.