Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Nvidia ще конкурира процесорите на Intel в персоналните компютри

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 24.10.2023 г.

12:30 | 24 октомври 2023
Обновен: 12:30 | 24 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Nvidia ще разработва чипове, като използва технология на британската компания Arm Holdings, с които ще стане конкурент на Intel на пазара за персонални компютри. Процесорите ще работят с операционната система Windows на Microsoft и ще бъдат бъдат пуснати в продажба най-рано през 2025 година. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Това засилва надпреварата между двата производителя на полупроводници, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса, които пожелаха да не бъдат назовавани, защото нямат право да коментират въпроса. 

Nvidia, чиито чипове за изкуствен интелект (AI) вече доминират на пазара, се опитва да направи и процесори за персонални компютри, като те ще използват операционната система Windows на Microsoft и ще бъдат бъдат пуснати в продажба най-рано през 2025 г.

Основният конкурент на Intel на пазара на чипове за персонални компютри е Advanced Micro Devices, която също работи по базирани на архитектура на Arm процесори, допълват източниците. AMD в момента лицензира технологията на Intel.

Новината разтърси инвеститорите, коeто изпрати цената на акциите на Intel с 3,1% надолу, въпреки че това не е първият опит за ползване na технологията на Arm (популярна в смартфоните) за опити за пробив в индустрията за процесори за персонални компютри. През годините редица компании се насочиха към традиционните процесори за персонални компютри, но без да постигнат нещо съществено. Самата Nvidia преди повече от десетилетие излезе на пазара под ръководството на бившия си главен изпълнителен директор Рене Хаас, който сега управлява Arm.

Windows RT, който Microsoft представи на CES през 2011 г., е проектиран да работи с дизайн на Arm. Първите устройства Surface на Microsoft бяха базирани на тази операционна система и използваха чипсет Nvidia Tegra. Но тези ранни модели не станаха особено популярни сред потребителите.

Apple обаче предложи по-нов модел в опитите си да замени технологията на Intel. Компанията спря да ползва процесори на Intel в компютрите си Mac и заложи на собствен дизайн, който е базиран на стандартите на Arm. На тази промяна дори приписва увеличаването на продажбите на Mac. Qualcomm, най-големият производител на чипове за смартфони в света, в момента е единственият производител на базирани на архитектурата на Arm чипове за компютри с Windows.

Ройтерс по-рано писа за усилията на Nvidia, които изпратиха цената на акциите на Arm с 4,9% нагоре в Ню Йорк. Nvidia записа 3,8% ръст на борсата.

Представители на AMD, Arm и Nvidia са отказали да коментират въпроса.

Вижте и останалите водещи теми от света на технологиите във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.