Саудитската футболна сага на Кристиано Роналдо се вгорчава

Това е притча за важността на приспособяването към непознати култури - и за границите на излъскването на имиджа чрез спорт

18:03 | 3 март 2024
Обновен: 09:29 | 5 март 2024
Автор: Боби Гош
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Кристиано Роналдо се присъедини към Саудитската професионална футболна лига в началото на 2023 г., футболни фенове и коментатори навсякъде се оплакваха, че португалската суперзвезда опетнява наследството си. Въпреки че договорът, който подписа с клуба "Ал Наср", според сведенията на стойност над 200 милиона долара годишно, щеше да го направи най-добре платеният спортист в света, той щеше да играе много лиги под стандарта, подобаващ на един от най-великите спортисти, ритал някога топка.

По времето, когато сделката беше обявена, 37-годишният Роналдо беше малко стар за футболист. Но той беше в страхотна форма и през предишния сезон беше голмайстор на легендарния английски клуб "Манчестър Юнайтед", играещ в най-добрата лига в света. Той беше повече от способен да премине през най-добрите защитници в света, но изглеждаше, че се продава за пари. В Sports Illustrated Джонатан Уилсън, един от видните писатели в спорта, се оплака, че „има нещо недостойно“ в това португалската звезда да избере да прекрати кариерата си в саудитска синекура.

Малко повече от година по-късно, ситуацията е доста по-различна: саудитците са тези, които се оплакват, че Роналдо е понижил стандартите им - на публично поведение, ако не и на футбола. Играчът е обвинен, че няколко пъти е правил непристойни жестове към фенове. Най-скорошното му нарушение беше описано от ESPN като „многократно движение на ръката му напред-назад пред областта на таза“ по посока на привърженици на съперничещ клуб. Това му донесе наказание за един мач и глоба.

На едно ниво това е притча за важността на приспособяването към непознати култури. Въпреки че се отвори през последните години, Саудитска Арабия, както знаят милионите чужденци, работещи там, според западните стандарти е дълбоко консервативно общество. Роналдо, който има дълга история на злобно поведение на терена, сега откри, че това, което може да мине като проста проява на яд в Манчестър, може да бъде дълбоко обидно в Рияд.

Но на друго ниво това е и предупредителна история за ограниченията на мултимилиардната кампания на Саудитска Арабия за използване на шумни инвестиции в спорта, за да повиши своя профил и да измие имиджа си. „Спортното измиване“ не е точна наука. Звезди като Роналдо могат да привлекат вниманието, но то не винаги ще бъде това, което искате.

Не помага фактът, че огромните инвестиции на Саудитска Арабия във футбола донесоха слаба възвръщаемост. Въпреки че похарчиха стотици милиони долари, за да привлекат хора като Роналдо, френския нападател Карим Бензема, бразилеца Неймар и десетки други чужденци да играят в лигата, клубовете не могат да доведат фенове на своите стадиони. Средната посещаемост за сезон 2023-24 е само 8221. (За сравнение, мачовете в английската Висша лига и Бундеслигата са средно пред около 40 000 фенове.) Международните заглавия за слаба активност - един мач събра само 144 зрители; друг, 257 - не са видът внимание, на което саудитските служители разчитаха.

Ако това е разочароващо за служителите на саудитската лига, представете си въздействието върху играч, свикнал да пълни стадиони с 80 000 места в Европа. Какъв е смисълът да вкарваш много голове за "Ал Наср", когато само шепа хора гледат?

За негова чест, Роналдо също направи всичко по силите си, за да изиграе ентусиазирания посланик на саудитската лига, стигайки толкова далеч, че твърдеше, че е по-добра от френската Лига 1. Но това само му спечели подигравки от по-широката футболна общност.

Както често в кариерата му, изборът на Роналдо се сравнява - неблагоприятно - с този на големия му съперник Лионел Меси. Миналото лято аржентинската суперзвезда подмина още по-щедра саудитска оферта, избирайки вместо това да се присъедини към "Интер Маями". Въпреки че американската Major League Soccer също представлява спад за Меси, тя е оценявана много по-високо от саудитската лига.

Неизбежно Роналдо се подигра с избора на своя съперник. Но повечето коментатори, се съгласиха, че Меси е всел по-умното решение. И за разлика от Роналдо, на Меси не му липсва публика: средната посещаемост на MLS през 2023 г. е 22 154, а през 2024 г. е средно 30 022. И, разбира се, латино културата на Маями не е особен проблем за аржентинец, който прекарва ранните си години в Испания.

Роналдо може да му се прииска да може да пренебрегне по-плавния преход на Меси към последната фаза на неговата кариера. Но феновете на съперничещите клубове на "Ал Наср", които са наясно с чувствителността на португалеца към сравнението, започнаха да скандират името на Меси срещу него. Тези скандирания го следват през голяма част от кариерата му, но несъмнено ехтят по-силно на почти празните стадиони. Трудно е да се каже това за някой, който прави 200 милиона долара годишно, но... горкият Роналдо.

Боби Гош е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ международната дипломация. Преди това той е бил главен редактор в Hindustan Times, управляващ редактор в Quartz и международен редактор в Time.