Ню Йорк надделя над Далас и Лос Анджелис и ще посрещне финала на Световното през 2026 г.

09:00 | 5 февруари 2024
Автор: Миа Гиндис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Районът на Ню Йорк ще бъде домакин на финала на Световната купа по футбол през 2026 г., след като победи претендентите от Далас и Лос Анджелис за честта да проведе най-гледаното спортно събитие в света.

Шампионсият двубой ще се проведе от другата страна на река Хъдсън на стадион "Метлайф" в Ню Джърси, съобщиха от ФИФА в неделя. До стадиона може да се стигне с влак от центъра на Манхатън, той е дом на Ню Йорк Джайънтс и Ню Йорк Джетс от Националната футболна лига - два от най-ценните спортни отбора в света.

Финалът ще превърне Ню Йорк в център на спортния свят през юли 2026 г., когато е насрочен мачът. Изборът на ФИФА също представлява триумф за кмета на Ню Йорк Ерик Адамс и губернатора на Ню Джърси Фил Мърфи, които лобираха за стадион "Метлайф" и изтъкваха обширната инфраструктура и международната привлекателност на района. 

Стадионът "Метлайф" наскоро прие концерти на поп звезди като Тейлър Суифт и Бионсе, които се радваха на изключителен интерес. Разположен в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси, той беше и мястото на Супербоул, който за кратко време беше най-гледаното телевизионно събитие в историята на САЩ.

Съоръжението разполага с 82 500 места и може да се похвали с разкошни вътрешни клубове за членове, които имат страхотни гледки не само към терена, но и град Ню Йорк.

Нюйоркският комитет за домакинство на Световното първенство по футбол през 2026 г. се справи със сериозния натиск на Далас и спечели правото да организира най-важния мач в турнира въпреки усилията на местния отбор FC Dallas.